Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2016 November
 

A felvidéki forrásfeltárás újabb állomása: Pozsony és Nagyszombat

Tovább folytatódik a Reformáció MNL projekt keretén belül a felvidéki forrásfeltárás is, amelynek eredményeit honlapunk időről időre közli. Munkatársaink legutóbbi állomása Pozsony és Nagyszombat volt. Németh István kollégánk beszámolója az alábbiakban olvasható.
A felvidéki forrásfeltárás újabb állomása: Pozsony és Nagyszombat

2016. szeptember 18. és 24. között sor megvalósult kutatóút célja a Pozsonyban található evangélikus levéltári iratanyag felmérése volt. Terveinket módosítani kellett, mivel a Pozsonyi Városi Levéltár ebben az időszakban zárva volt, így az Evangélikus Levéltár anyagának áttekintése volt a feladatunk, ahol sikerült felmérnünk a rendelkezésre álló levéltári anyagot. A városi levéltár életében fordulópontot jelent a mostani költözködés, mivel Pozsony város önkormányzata átvette a gyűjteményt, és az Egyetemi Könyvtárhoz közel, egy belvárosi épületben tervezik végre az új levéltár kialakítását. Sok-sok év után végre méltó otthonra lelhet ez a kiemelkedően fontos iratanyag! A későbbiek során szeretnénk majd sort keríteni az itteni evangélikus vonatkozású iratanyagok áttekintésére is.

A pozsonyi kutatást követően a közeli Nagyszombat város levéltári iratait fogtuk vallatóra. A Nagyszombati Állami Levéltár anyagáról rendelkezésre áll a levéltár egykori vezetője, Jozef Šimončič által mintaszerűen elkészített levéltári repertórium, útmutató. Ennek alapján és korábbi egyéni kutatásaink alapján tájékozódhattunk a levéltár szerkezetéről és iratanyagáról. A kutatásban segítségünkre volt Eva Kowalska, a Szlovák Akadémia kutatója, aki több, általa kutatott és a téma szempontjából fontos gyűjteményre is felhívta a figyelmünket.

Nagyszombat az utókor szemében elsődlegesen az esztergomi érsekek, különösen Pázmány Péter székhelyeként kerül elénk. Ennek ellenére - Szakály Ferenc kutatásaiból tudjuk, hogy-  a 16. században Nagyszombat a református és evangélikus egyházi irodalom egyik fontos állomása volt, a helyi evangélikus és református polgárok számos esetben hoztak be külföldről könyveket Magyarországra. A feltárómunka során a városi könyvek kivételével átnéztük a teljes iratanyagot. A rendelkezésre álló gyűjtemények közül az evangélikusokra és a reformátusokra vonatkozó gyűjteményt teljes terjedelmében digitalizáltuk. Ezen túl az 1527 és 1560 közötti időszakra a nagyszombati levéltár igen gazdag Missiles gyűjteményét darabról darabra átnéztük annak érdekében, hogy minden lehetséges információt meg tudjunk ragadni. A feltárás során számtalan olyan iratot találtunk, amelyek fellelésében nem is reménykedtünk. Ugyan nincs olyan nagyon jelentős levelezési iratanyag a feltárt levelek között, ami az evangélikus és református egyházra vonatkozna, de ezek közül is kiemelkedik Wolfgang Guglinger ajánlkozó levele, amelyben a helyi lelkészi állásra jelentkezik.

Utolsó frissítés
2016.12.17.