Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 Július
 

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. évi vándorgyűlése

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. július 10-12. között Miskolcon tartotta vándorgyűlését. Ebben az évben a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva a Forrásközlő Szekció előadásai a reformáció téma köré szerveződtek. A szakmai kirándulások pedig Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre vezettek.
A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. évi vándorgyűlése

A Forrásközlő Szekció 2001. évi megalakulása óta 17. tanácskozását tartotta „A reformáció  magyarországi történetének levéltári forrásai a 16. századtól napjainkig” címmel, csatlakozva a Reformáció 500. évfordulóhoz zajlottak az előadások

Őriné dr. Bilkei Irén  (MNL ZML) szekcióvezető röviden ismertette az MNL-ben az elmúlt évben, illetve jelenleg is folyó forrásfeltáró munkákat, amihez aztán az első előadás is kapcsolódott: Laczlavik György, az MNL OL főosztályvezetője „ A reformáció története levéltári forrásainak feltárása az MNL-ben – az 1526 és 1570 közötti oklevelek adatbázisa” c.íműelőadásában ismertette az eddig elvégzett munkát és beszélt a várható eredményekről.

Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Pápai Levéltárának levéltárvezetője „Reformáció- és egyháztörténeti kutatások a magyarországi református levéltárakban” című előadásában adott alapos tudománytörténeti és szakirodalmi áttekintést a református egyház levéltárainak iratanyagáról..

A Forrásközlő Szekció mindig feladatának tekintette, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon fiatal kutatóknak. Ez alkalommal Világi Dávid, a győri Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény vezetője „Rejtett (erő)források – kutatási lehetőségek az evangélikus gyűjteményekben” c.íműelőadásában ismertette a magyarországi evangélikus levéltárakban őrzött iratanyagot.  

Befejezésül a forrásköző szekcióülések gyakori előadója, Sávoly Tamás, a Veritas Történetkutató Intézet főlevéltárosa „ A protestáns egyházak és a reformáció a Magyar Rádió egykori Archívumának írott dokumentumai között” című előadásában mutatta be a Rádió protestáns vallási műsorait.

A szakmai előadások után a Szekció tisztújító gyűlésén a leköszönő Bilkei Irén szekcióvezető helyére a tagság Laczlavik Györgyöt a Szekció vezetőjévé, Sávoly Tamást pedig a helyettesévé választotta.

A programot szakmai kirándulás zárta, amely a reformáció emlékhelyeit ismertette meg az érdeklődőkkel.

A kirándulás keretében két helyszín felkeresésére nyílt lehetőség, egyéni választás szerint. Az egyik csoport Sárospatakot látogatta meg, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumát (Vöröstorony, állandó Rákóczi-kiállítás, habán-kiállítás/Ágyúöntő-műhely), valamint a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeit lehetett megtekinteni. A pataki városnéző séta keretében a Várkert és a külsővár érintésével jutottunk el a Sárospataki Református Kollégiumhoz. A kollégium gyűjteményeit Szentimrei Márk levéltáros és Kovács Áron muzeológus kollégák mutatták be a csoportnak.

A Sátoraljaújhelyre kirándulókat a volt Vármegyeháza, jelenlegi Városháza épületében Szamosvölgyi Péter polgármester fogadta, rövid pohárköszöntővel és közös koccintással (természetesen hegyaljai borral) várta a résztvevőket. Ezt követően több látnivaló megtekintésére nyílt lehetőség: a PIM Kainzczy Fenenc Múzeuma; tárlatok: A Szép és a Jó - Kazinczy és a művészetek, bemutatta Fehér József ny. múzeumigazgató a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke. (Egyúttal szabadon megtekinthetők voltak a következő tárlatok is a múzeumban: Egy eltűnt vár nyomában - Régészeti kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen; Erdőjárók Kalauza - Zempléni tájak természeti értékei, időszaki kiállítás; Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából.) A Fő téren rövid városismertetést is tartott Fehér József, a Borsod-Abaúja-Zemplén Megyei Levéltár Sátoraljaújhelyi Fióklevéltárát pedig levéltáros kollégánk, Oláh Tamás (a Kazinczy Társaság alelnöke) mutatta be. Kazinczy Ferenc egykori munkahelyén még látható a neves levéltáors előd karosszéke, asztala, valamint a korabeli levéltári bútorzat. A kirándulás résztvevői eljutottak Széphalomba is, ahol a PIM – Magyar Nyelv Múzeuma, a Kazinczy-emlékcsarnok és a Kazinczy Ferenc Emlékpark megtekintésére nyíelt lehetőség. Az út zárásaként rövid látogatást tettek Borsiban, Rákóczi Ferenc születése helyén. 

Köszönjük a Kazinczy Társaságnak a szervezést, Sátoraljaújhely Önkormányzatának, a Sárospataki Rákóczi Múzeumnak, a Sárospataki Református Gyűjteménynek, a Kazinczy Ferenc Múzeumnak, a Magyar Nyelv Múzeumának, az MNL BAZML Sátoraljaújhelyi Fióklevéltárának, valamint a levéltáros, könyvtáros és muzeológus kollégáknak a szíves fogadtatást!

 

 

Utolsó frissítés
2017.08.02.