Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 Július
 

Búcsúzik a Luther-végrendelet

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára volt az őrzőhelye immár több mint két éve Luther Márton végrendeletének, amelyet most az eredeti őrzőhely, az Evangélikus Országos Levéltár ünnepélyes keretek között visszavesz őrizetébe. Munkatársaink búcsúzóul még egy pillantást vethettek a különleges dokumentumra.
Búcsúzik a Luther-végrendelet

Luther Márton eredeti, saját kezűleg írt, német nyelvű végrendelete 2015 áprilisában került a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ideiglenes őrizetébe. A Magyarországi Evangélikus Egyház tulajdonában lévő dokumentum őrzőhelye az Evangélikus Országos Levéltár. E gyűjtemény, amely az egyház Üllői úti székházában található, az egyházi központ épületének felújítása miatt költöztette ki iratanyagát, amelyek közül a legbecsesebbeket, köztük a Luther-végrendeletet ideiglenesen a Magyar Nemzeti Levéltár őrizetére bízta. Az MNL az EOL által átadott, lepecsételt dobozban, szigorú biztonsági protokoll mellett, legértékesebb iratai között őrizte a végrendeletet, ám az őrzés ideje alatt lehetővé tette, hogy az egyház vendégei megtekinthessék az iratot, ugyanakkor néhány levéltári rendezvény alkalmával más érdeklődők is láthatták a dokumentumot.

2017. július 31-én az MNL Országos Levéltára munkatársai, a Reformáció MNL projekt résztvevői még egy pillantást vethettek az értékes iratra. Kovács Eleonóra projektvezető rövid bevezetőjét követően, Czenthe Miklós az EOL igazgatója bemutatta a dokumentumot az érdeklődőknek, egyúttal köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Levéltárnak az iratok őrzéséért, valamint azért a szakmai segítségért, amelyet munkatársaink az irat állapotának felmérésében, s a restaurálásban nyújtottak. Szlabey Dorottya az MNL főresturátora beszámolt arról a munkáról, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház kérésére végzett. Az irat állapotának felmérése mellett, kisebb restaurálási munkálatokat hajtott végre a dokumentumon. A vasgallusz tinta magas savtartalmú volta miatt tintamarás veszélyeztethette az iratot. Egy Németországban ma már gyakran alkalmazott eljárással e veszélyforrást küszöbölte ki a resturátori munka. A Luther-végrendelet így megfelelően konzetvált állapotban kerülhet a wittenbergi reformációs nagykiállításra, amelyre augusztus első napjaiban szállítják. A kiállításról már eredeti helyére, az Evangélikus Országos Levéltárba érkezik vissza az irat.

Utolsó frissítés
2017.08.09.