Elérhetőség

Reformációs projekt koordinátora

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 Július
 

Siófok Református Templom

Siófoki Református Egyházközség
Település: 
Kategória: 
Az építés éve 1992-1994.
Tervező SIÓBAU Tervezőiroda: Ripszám János, Pápay György, és egy statikus tervező, Madarász András
Siófok  Református Templom

Leírás: A legrégebbi anyakönyvekből kiderül, hogy már a XVIII. században is éltek településünkön reformátusok. A gyülekezet hivatalosan 1909-ben alakult meg először  Siófoki Református Fiókegyház néven, amely a Kiliti Anyaegyházhoz tartozott és a háború miatt Szórványegyházként működött. Már ekkor megfogalmazódott  egy olyan szándék, hogy építsenek maguknak egy helyiséget, ahol rendszeresen összejöhetnének istentiszteletre. Így indult el egy gyűjtés, amelyből megvásárolták a mai Kele utcai telket, az alapozáshoz pedig kaptak két vagon követ. Az építkezés azonban a háború miatt leállt, az összegyűjtött pénzt hadikölcsönbe jegyezték le, így veszett el az összegyűjtött pénz.

Az első világháború után 1921-ben másodszor is megerősítették a Siófoki Református Fiókegyház megalakulását. 1923-ban gyülekezeti tagok adományaiból felépült az imaház.
Nem sokkal az imaház felépülése után Kaáli Nagy Dezső unitárius vallású miniszteri osztálytanácsos, a Kikötőfelügyelőség vezetője egy díszes kőkerítést készíttetett az imaház elé saját költségén. 1926-ban építettek az imaházhoz tornyot is, ahol elhelyezhették a harangot.

1932. január 7-én kezdte meg működését a református elemi iskola az imaházban 43 tanulóval. Ugyanebben az évben a gyülekezet Fiókegyházból Leányegyházzá alakult.

Már ekkor megfogalmazódott egy újabb, tágasabb templom és iskolaépület építésének vágya. Nagyszabású gyűjtések, házvásárlások követték egymást, amelynek során a gyülekezet tulajdonába került az a Fő utcai telek, amelyen most a parókia épülete áll. 117 köbméter követ is vásároltak, sőt 1944-ben még templomterv is készült Steiner József építészmérnök közreműködésével. De a második világháború ezt a tervet is meghiúsította.

1957-től újra elindult a régen óhajtott új templomra a gyűjtés, hiszen a gyülekezet csaknem megduplázódott és lassan kezdte kinőni az imaházat. Templomterv készült Zsolt Ernő siófoki építész segítségével. Sajnos az Építési Szakbizottság nem fogadta el a templomtervet, így Csorba Tibor budapesti építészmérnök egy újabb tervet készített  és az adománygyűjtés is folytatódott. 1959 őszén az Építési Hatóság ismét elutasította a tervet. Indoklás: „nem időszerű a templomépítés.” Így 1961-ben felújították imaházat.

1973-ban a parókián, majd 1977-ben az imaházban is bevezették a gázt.

1974-ben kapott a gyülekezet Svájcból egy új villanyorgonát dr. Komáromy János zürichi állatorvos jóvoltából.

1988-ban ismét felvetődött egy új templom építésének gondolata vagy a régi imaház kibővítése és teljes felújítása, mivel a hívek száma fokozatosan növekedett, 1990-ben a Siófoki Városi Tanács az imaház mellett lévő telekből 10 méter szélességű és 36 méter hosszúságú földterületet utalt ki az egyháznak térítés nélkül. Megkezdődött a gyülekezeti adományok gyűjtése.

1992. szeptember 16-án sor került a templom alapjának a kitűzésére. 1993 nyarának elejére elkészült a templomhajó falazat, a torony falszerkezete és a templom karzata, szeptember 6-ig a torony tetőszerkezete és fedése fejeződött be. Szeptember 10-én egy dunaújvárosi óriásdaruval beemelték a tornyot.

1994 tavaszára elkészült a templomtér carrarai márvány burkolata, a márvány úrasztala, a márvánnyal borított szószék, és a további díszítési munkálatok valamint villanyszerelés. Augusztus 30-án a faszerkezetek és a padok mázolása is befejeződött, így tulajdonképpen elkészült a Siófoki Református Templom.
A felszentelést dr. Márkus Mihály a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke végezte. Ezután fokozatosan végezték el azokat a munkálatokat, melyek még hátra voltak a templom befejezéséhez.

2003-ban került sor az altemplomi fűtés végleges elkészítésére, melyhez a Polgármesteri Hivatal közel 80%-ban járult hozzá.
2015-ben a gyülekezet adományként egy elektromos orgonát kapott Norvégiából. [1]

Harangok: 1924-ben egy 80 kg-os harangot vásároltak. 1987-ben villamosították templomharangot.

Az új templom és a svájci regensdorfi református és evangélikus gyülekezetek által ajándékozott 165 kilogrammos harang felszentelésére 1994. szeptember 3-án került sor délután 3 órakor. A harangot a volt siófoki segédlelkész, később lovasberényi lelkipásztor, majd siófoki presbiteri jegyző fia, prof. dr. vitéz Komáromy János Svájcban élő állatorvos gyűjtésének köszönhette a gyülekezet.

Cím: 8600 Siófok, Kele u. 10-13.

Forrás:

[1] http://www.refsiofok.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=11&...

http://www.refsiofok.hu/index.php?option=com_phocagallery&view=category&... - fotók

Fotók

Siófok  Református Templom - legrégebbi anyakönyv
Siófok  Református Templom - imaház
Siófok  Református Templom - imaház belső
Siófok  Református Templom - emléktábla
Siófok  Református Templom - a legutolsó terv
Siófok  Református Templom - építkezés
Siófok  Református Templom - a kész templom
Utolsó frissítés
2017.08.08.