Elérhetőség

Reformációs projekt koordinátora

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 Július
 

Somogytúr Református Templom

Somogyi Református Egyházmegye - Látrányi Református Egyházközség
Település: 
Kategória: 
Az építés éve Hajója 1787-ben, tornya 1830-1832
Somogytúr Református Templom

Leírás: A somogytúri református közösség 1721-ben sövényfonásos, sárral betapasztott falú református imaházat emelt.

A templom a türelmi rendelet után, először torony nélkül épült.

Kerítéssel körbezárt nagyobb kertben szabadon áll a téglány alaprajzú, egy, kiugró homlokzati toronnyal ellátott református templom. A torony sisakja téglafalazású. Hajója három csehsüvegboltszakaszos, egyenes végfallal záródik, kontyolt nyeregtetővel fedett. A hajó nyugati oldalához nyeregtetős előcsarnok kapcsolódik. A templom nyugati fala egy, keleti fala három, rézsűs támpillérrel megerősített.
A források és a korábbi kutatások eredményei szerint a templomban középkori eredetű architekturális részletek találhatók, így a templom nyugati részén a gyámfal aljában egy Alsó-Vörsről származó XIII. századi pillér lábazat található.
A hevedereket toszkán falpillérek tartják. A templom két karzatát két-két kannelúrás, öntöttvas oszlop támasztja alá, famellvédjük alul táblás, felül balusztrádos kialakítású. A keleti fal középső falszakaszához kapcsolódik az egy oszloppal alátámasztott szószék, amelynek hangvetője fából faragott. A szószék előtt az Úrasztala fából készült, a rekesztő apácarácsos.

A templom és az előcsarnok tetőzete palafedésű. 
Az előreugró, élszedett torony osztópárkányokkal három szintre osztott, felül könyöklőpárkányos ablakokkal áttört, téglából falazott sisakjának tetejét bádogból készült csillag koronázza. A torony éleit és párkányzatait hangsúlyos festés emeli ki. A toronyalj nyitott, kisebb rekesztő ajtóval lezárt, nyíláskerete festett, kosáríves záródású. A könyöklőpárkányos karzatablak zsalugáteres, ugyancsak kosárköríves záródású festett szalagkeret keretezi.
A hajót és a tornyot íves, kővázákkal koronázott falmező köti össze. A keleti homlokzat tengelyében 1 félköríves lezárású ablak nyílik, három támpillér erősíti. A nyugati homlokzat a szélső tengelyekben egy-egy kis gyámról indított, emeltíves lezárású ablakkal áttört. A középső tengelyhez előcsarnok kapcsolódik. A déli falat 1 ablak töri át.
A bejárat ajtó fából készült nyílói halszálkadíszesek. [1]

Harangok: A  templomban 2 harang található. A nagyharangot F. W. Rincker öntötte Budapesten 1925-ben, a kisharangot Eberhard Henrik öntötte 1816-ban Pesten. A harangokat Kormon Géza villamosította. [2]

Cím: 8683 Somogytúr, Árpád u. 37. sz

Forrás:

[1] http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11757

[2] https://www.youtube.com/watch?v=MEJP846aqt0

Fotók

Somogytúr Református Templom
Somogytúr Református Templom
Utolsó frissítés
2017.08.08.