Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
3525 Miskolc, Fazekas u. 2.
Telefon: 
+36 46 344 885, +36 46 508 985
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Oláh Tamás
olah.tamas@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
 
2017 Augusztus
 

Ünnepség a vizsolyi református templomban

Ünnepség a vizsolyi református templomban

Ünnepség a vizsolyi református templomban

 

Az első teljes magyar nyelvű biblia, a Vizsolyi Biblia kinyomtatásának befejezésének évfordulójához kötődve (1590. július 20.), 2017. július 21-én a Nemzeti örökség Intézete és a Vizsolyi Református Egyházközség szervezésében hálaadó istentisztelettel egybekötött ünnepségre került sor Vizsolyban, amelynek keretében felavatták azt a református templom kertjében elhelyezett sztélét, amely e kiemelkedő fontosságú, mind a magyar reformáció, mind a magyar református egyház és az egész nemzet életében nagy szerepet játszó történelmi emlékhelyet jelöli.

A 11.00 órakor kezdődő ünnepség első felében hálaadó istentiszteleten halhattuk az Igét, amelyet Baksy Mária, az Abaúji Református Egyházmegye esperese hirdetett. Ezt követően vette kezdetét az avató ünnepség, amelyen köszöntőt mondott Kovács Ákos András, a Nemzeti Örökség Intézete társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, és dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője (FIDESZ-KDNP), az avató beszédet Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára mondta, amelyben kiemelte, hogy a Biblia, mint Isten igéjének tiszta forrása, elő víz, amelyből ma is táplálkozhatunk, és amelyet nem csak minden nép, de minden társadalmi réteg „nyelvére” le kell fordítani. Az ünnepi beszédeket követően orgonajáték, szavalatok, majd tárogató muzsika és egy rövid egyháztörténeti előadás hangzott el Boza Kristóf egyháztörténész és sáregresi lelkipásztortól, amely Kálvin János és Károli Gáspár szellemi kapcsolatát, a reformáció helvét irányzata legnagyobb alakjának a magyar bibliafordításra gyakorolt eszmei hatását mutatta be. Az ünnepég templomi részének Babusa János szobrászművész Kálvin Jánost ábrázoló szobrának leleplezésére került sor, amelyet a gyülekezet kapott ajándékba, végül ezt követően került sor a templomkertben a Zsigmond Attila szobrászművész által készített két méter magas sztélé ünnepélyes leleplezésére. A tartalmas programot szeretetvendégség zárta le.

Kapcsolódó oldalak:

http://vizsolyibiblia.hu/tortenelmi-emlekhely-avato-unnepseg-vizsolyon/

http://nori.gov.hu/hirek/meghivo-a-vizsolyi-reformatus-templom-tortenelmi-emlekhelyet-jelolo-sztele-avato-unnepsegere/489/

http://nori.gov.hu/hirek/tortenelmi-emlekhellye-avattak-a-vizsolyi-reformatus-templomot/490/

A tudósítást készítette: Oláh Tamás (MNL BAZML SFL)

Utolsó frissítés
2017.08.09.