Pest Megyei Levéltár

Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
1097 Budapest, Vágóhíd utca 7.
Telefon: 
+36 1 455 9050
Nyitva tartás: 
Kutató- és ügyfélszolgálatunk részletes nyitva tartási adataiért kérjük keresse fel intézményi honlapunkat!
Reformációs projekt koordinátora
Kiss Anita
kiss.anita@mnl.gov.hu

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 December
 

Meghívók

Kiállításmegnyitó és konferencia az MNL Pest Megyei Levéltárában
2017.11.21.
2017. november 30-án kerül sor az MNL Pest Megyei Levéltára és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Karának közös szervezésében tartandó...

Intézmény bemutatása

A Pest Megyei Levéltár 1785. november 29-től számítja hivatalos fennállását, amikor is a megyei közgyűlés főállású megbízást adott az első levéltárnoknak, Balla Gábornak, a megyei iratok gondozására. Az időközben eltelt évszázadok alatt számos változás követte egymást, mind fenntartónkra, mind hatáskörünkre vonatkozóan. A Magyar Nemzeti Levéltár 2012. évi megalakulása óta annak megyei tagintézményeként működünk tovább.

Intézményünk jelenleg közel 20 kilométernyi iratanyagot őriz a budapesti központban és nagykőrösi fióklevéltárunkban, s mindkét helyen kutató- és ügyfélszolgálattal, valamint szakkönyvtárral várjuk kedves látogatóinkat.

Bővebb információkat találhatnak rólunk, szolgáltatásainkról és egyéb kutatási projektjeinkről intézményi honlapunkon: http://mnl.gov.hu/pml

 

A REFORMÁCIÓ EMLÉKÉV PROJEKT TAGINTÉZMÉNYI MEGVALÓSÍTÁSÁNAK INFORMÁCIÓI:

 

I. LEVÉLTÁRPEDAGÓGIA

Intézményünk részt vesz az "Utazás Wittenbergbe" levéltárpedagógiai projekt megvalósításában, az alábbi paraméterek szerint:

Jelentkezhetnek: Pest megyei és budapesti felső tagozatos általános, valamint középiskolás osztályok, illetve egyéb tanulócsoportok

Csoportok létszáma: max. 25 fő, ennél nagyobb csoport csak egyedi esetekben

Foglalkozások helyszíne: Budapesti központunk (1097 Budapest, Vágóhíd u. 7.) illetve Nagykőrösi Fióklevéltárunk (2750 Nagykőrös, Hősök tere 4.) Külön kérés esetén munkatársaink magukban az iskolákban is tartanak foglalkozásokat, a kapacitás függvényében.

A foglalkozások időtartama: 45-60 perc

Jelentkezés határideje: 2016 októberétől határidő nélkül, a foglalkozás tervezett ideje előtt legalább két héttel.

Jelentkezés és további információk: pml@mnl.gov.hu e-mail címen, vagy a 06-1 455-9050-es telefonszámon.

Kapcsolattartók: Gaálné Barcs Eszter levéltáros és Dr. Schramek László igazgató

A foglalkozások ingyenesek!

 

II. FORRÁSFELTÁRÁSI PROJEKTEK

II. 1. Fondszintű iratfeltárás

A tagintézményünk iratanyagára vonatkozó fondszintű feltárás anyaga hamarosan elérhetővé válik a honlapon!

II. 2. Darabszintű iratfeltárás

A darabszintű forrásfeldolgozás során egy hagyományosan református mezőváros, Nagykőrös iratanyagából választottuk ki a XVII-XVIII. századi végrendeletek gyűjteményét (MNL PML V. 202. Nagykőrös Város Tanácsának iratai, h. Végrendeletek) Az igen kutatott, adatgazdag anyag a projektnek köszönhetően részletes adatbázis segítségével, digitalizált formában válik majd hozzáférhetővé.

II. 3. Forráskiadvány

Pest-Pilis-Solt vármegye közgyűlési iratanyagának kutatását 1740-ig a jegyzőkönyvi bejegyzések és iratok hosszabb-rövidebb tartalmi kivonatait közreadó regesztakötet-sorozatok segítik. Ezek alapján követhetőek nyomon a protestáns felekezetekre vonatkozó különböző ügyek is. A tagintézményi forráskiadványt előkészítő kutatások során az 1741-1790 közötti időszak közgyűlési iratanyagában tárjuk fel a vonatkozó iratokat. A feltárás eredményeként létrejövő segédlet(ek) közzététele mellett az iratok válogatott gyűjteményét jelentetjük meg forráskiadványunkban.