Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 1/B.
Telefon: 
+36 52 503 296
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Szendiné Orvos Erzsébet
szendine@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2017 Június
 

A magyarországi reformáció bölcsőjébe érkezett a „Vissza a forrásokhoz” vándorkiállítás

2017. június 7-én nyílt meg Debrecenben a Reformáció MNL projekt keretében megvalósuló „Vissza a forrásokhoz” című vándorkiállítás, melynek a Méliusz Juhász Péter Könyvtár adott helyet. A rendezvényen közreműködtek a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjai, akik zsoltárénekek előadásával alapozták meg az ünnepi hangulatot.
A magyarországi reformáció bölcsőjébe érkezett a „Vissza a forrásokhoz” vándorkiállítás

A szép számban megjelent hallgatóságot először Dr. Kovács Béla Lóránt, a könyvtár igazgatója köszöntötte. Kiemelte, hogy Debrecen a reformáció idejétől kezdve meghatározó szellemi-lelki centruma a magyar protestantizmusnak. Az 500. évforduló nagyon jó alkalom arra, hogy a birtokunkban lévő forrásokat feltárjuk és feldolgozzuk. Ebből a szempontból irigylésre méltó helyzetben vannak a levéltárak, ahol felmérhetetlen kincsek rejtőznek, amelyet ez a kiállítás is szépen példáz. Örömét fejezte ki, hogy a mai rendezvénynek otthont adhatott intézménye, és mindenkit biztatott annak megtekintésére.

A kiállítást Szendiné dr. Orvos Erzsébet, az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója mutatta be. Elmondta, hogy a projektet 3 évvel ezelőtt indította el a Magyar Nemzeti Levéltár a Reformáció Emlékbizottság támogatásával. Célja az volt, hogy szisztematikusan feltárja, feldolgozza és bemutassa a magyarországi reformáció 500 évét.

A megye székhelyén megnyíló kiállítás a program keretében eddig elvégzett munka (forrásfeltárás, digitalizálás, adatbázisok készítése, tanulmánykötetek összeállítása) eredményeként készült el. Címe –„Vissza a forrásokhoz” – a reformáció fő üzenetét is magában hordozza. A Magyar Nemzeti Levéltár 21 tagintézményének iratanyagát tartalmazó tárlat műfaja vándorkiállítás, melyhez igazodik technikai kivitelezése, roll-poszteres megoldása. Célja egy olyan forrásválogatás összeállítása volt, amely nemcsak a reformáció kezdeteit, hanem annak hatásait is bemutatja. Koncepciója elveti a szigorú időrendiséget, helyette a fordulópontokra koncentrál, a legfontosabb eseményekre és személyekre. Kiemeli a reformáció kezdeti időszakában a bibliafordítás és a nyomdászat jelentőségét, a céhek szerepét eszméinek terjesztésében, illetve az állam és az egyház viszonyának alakulását a kezdetektől egészen a 20. századig. Bemutatásra került a közösségek színterei és hétköznapjai: a templom, mint kultuszhely, valamint a protestáns iskolák és egyesületek.

Az igazgató asszony a tárlat számos debreceni vonatkozására is felhívta a figyelmet. A protestáns portrék között olvashatunk például Méliusz Juhász Péterről, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökéről vagy az 1538-ban alapított Kollégiumról, amely a Huszár Gál-féle nyomdával együttesen teremtették meg Debrecen város református arculatát. Végül megköszönte a könyvtár igazgatójának és munkatársainak a kiállítás megrendezésében való közreműködésüket.

 

Utolsó frissítés
2017.06.25.
Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Bem tér 19.
Debrecen 4026