Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 1/B.
Telefon: 
+36 52 503 296
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Szendiné Orvos Erzsébet
szendine@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 December
 

A reformáció ünnepe – 44. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Nap

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában – 2017. november 15-én – immár 44. alkalommal került megrendezésre a Levéltári Nap. A rendezvény a kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával, a Reformáció MNL projekt részeként valósult meg.
A reformáció ünnepe – 44. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Nap

A reformáció 500 és a Magyar Református Egyház 450 éves évfordulóján a Levéltár alkalmasabb helyszínt nem is találhatott volna rendezvényének, mint a kálvini reformáció hazai bölcsőjét, a Debreceni Református Kollégiumot. A Kollégium Oratóriumában összegyűlt nagyszámú közönség először egy rövid kisfilmet tekinthetett meg a reformáció debreceni történetéről.

A vendégeket ezután Debrecen Megyei Jogú Város nevében Komolay Szabolcs alpolgármester köszöntötte, majd a Magyar Nemzeti Levéltár részéről Rácz György főigazgató-helyettes mondott néhány gondolatot a levéltárak vezető szerepéről abban a nagyszabású munkában, amelynek célja a magyarországi reformáció hiteles történetének feltárása az írásos források segítségével.

Házigazdaként Szabadi István, a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Levéltár igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Ezt követően előadásában bemutatta az egyházi levéltár legértékesebb forrásait, többek között az 1578-tól fennmaradt egyházi jegyzőkönyvek sorozatát, és ismertette, hogy milyen kutatási és digitalizálási munkák folynak jelenleg az intézményben.

 

 

Szendiné dr. Orvos Erzsébet, az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatónője a megyei levéltárban zajló, a Magyar Nemzeti Levéltár reformációs projektjéhez kapcsolódó forrásfeltáró munkákról beszélt. Megyénkben nem a források kis száma okozott gondot, éppen ellenkezőleg, Debrecenben és Hajdú vármegyében a református vallás erős gyökeret tudott verni, a települések életében meghatározó szerepe volt. Az igazgatónő elmondta, hogy kataszter készült Debrecen város, Bihar és Hajdú vármegyék egyesületi alapszabályairól, darabszintű feltárás zajlott az egyházi iratok gyűjteményében, valamint a 17–18. századi iratokban. Négy kiadvány készül a Levéltárban az emlékévhez kapcsolódóan. Ebből egy kötet már megjelent: Debrecen Szabad Királyi Város címeres kiváltságlevele 1693; a másik három kiadvány Debreceni végrendeletek gyűjteménye, Források a református egyház Bihar megyei történetéhez az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában (1699–1848), valamint Forrásgyűjtemény a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár iratanyagából a jövő év elején jön ki a nyomdából. A Levéltár reformációs tematikus honlapján cikkek és forrásközlések jelennek meg folyamatosan a témával kapcsolatosan. Konferenciákon jártuk körbe, hogy a reformáció milyen hatást gyakorolt a megye településeinek életére; kiállítások segítségével mutattuk be a reformáció történetére vonatkozó írott forrásokat, tervrajzokat és templomépületeket. Levéltárunkban készült egy levéltár-pedagógia program is Nyilas Misi nyomában címmel, amely „Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig regénye” alapján – levéltári források felhasználásával – egy református kollégiumi kisdiák életét mutatja be.

 

 

Oláh Tamás osztályvezető (MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára) egy Zemplén vármegyei közgyűlési irat elemzésén keresztül mutatta be, hogy egyetlen forrás is mennyi adatokat szolgáltathat a protestáns egyház történetéhez. Nagy Dóra főlevéltáros (MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára) a levéltárukban folyó levéltár-pedagógiai munkát prezentálta vetítéssel egybekötött előadásában.

A „hivatalos” program és a Debreceni Református Kollégium Kántusának műsora után – rendhagyó módon – a vendégek szakavatott tárlatvezetéssel megtekinthették a Tiszántúli Református Egyházkerület tudományos gyűjteményeit; azok a résztvevők pedig, akik vették a fáradtságot és megmászták a Nagytemplom tornyainak lépcsőit, madártávlatból vethettek egy búcsúpillantást a városra.

 

Tóth Ágnes
Fotó: v. Csizmadia József
és Kovács Gergely

 

Utolsó frissítés
2017.12.10.
Debreceni Református Kollégium
Kálvin tér 16.
Debrecen 4026