Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2016 Április
 

A Református Pedagógiai Intézet levéltár-látogatása

2016. április 21-én a Reformáció MNL projekt egyik fontos együttműködő partnere, a Református Pedagógiai Intézet országos szakmai napja keretében a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában tett látogatást.
A Református Pedagógiai Intézet levéltár-látogatása

A Reformáció MNL projekt kapcsán, a készülő levéltár-pedagógiai programok segítésére már a tavalyi év folyamán megtörtént a kapcsolatfelvétel a Református Pedagógiai Intézettel, akik most szakmai napjuk keretében látogattak el az MNL Országos Levéltárába. A programon részt vettek a RPI vezetői, s az ország számos megyéjéből érkeztek intézményvezetők, sőt határainkon túlról is jöttek vendégek, hogy megismerkedhessenek a levéltár nyújtotta lehetőségekkel. A 2016-2017-es tanév tervezésének fontos eleme a Reformáció kezdete 500. évfordulójának, a Reformáció Emlékévnek az előkészítése az iskolákban is, amely feladatban a levéltárakkal való együttműködés is lehetőséget nyújt az iskolák számára.

A levéltári program elején az Országos Levéltár palotájával ismerkedhettek a látogatók Sölch Miklós főlevéltáros kalauzolása mellett, aki sok történeti értékre hívta fel a figyelmet. Ezt követően Rácz György főigazgató-helyettes az Országos Levéltár mint kutatóhely érdekességeit ismertette, amely során néhány eredeti dokumentumot is megtekinthettek az érdeklődők. Fülöp Tamás, a megyei ügyekért felelős főigazgató-helyettes, a megyei levéltárak munkájáról, lehetőségeiről beszélt a hallgatóságnak, bemutatva a levéltárosok sokrétű munkáját is. Sor került a  Reformáció MNL projekt részleteinek, valamint a reformációs honlap bemutatására is, s a levéltár nagy országos levéltár-pedagógiai foglakozásainak ismertetésére, amelyet Kovács Eleonóra projektvezető mutatott be. A foglalkozásuk alapjául szolgáló foglalkoztató-füzet, amely hamarosan napvilágot lát, ugyancsak témája volt a programnak. Ennek anyagáról, valamint az Országos Levéltár levéltár-pedagógiai tevékenységéről Apáti Anna Zita főlevéltáros tartott bemutatót.

Fotó: Lajos Ádám

Utolsó frissítés
2016.08.31.