Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.
Telefon: 
+36 88 401 422
Reformációs projekt koordinátora
Márkusné Vörös Hajnalka
markusne.voros.hajnalka@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 December
 

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára fond- és állagszintű áttekintése a protestáns vonatkozású iratokról

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára gazdag, sok információt közlő áttekintést készített az intézmény protestáns vonatkozású irategyütteseiről, amely alapján a téma iránt érdeklődő kutatók könnyen tájékozódhatnak.
Az MNL Veszprém Megyei Levéltára fond- és állagszintű áttekintése a protestáns vonatkozású iratokról

Az MNL Veszprém Megyei Levéltára iratanyagában több mint 75 fondban található jelentős adattartalom a protestáns egyházak történetére vagy a protestáns intézményekre, személyekre vonatkozóan.

A számos értékes irategyüttes között a közigazgatás testületeinek, tisztségviselőinek iratai különböző korszakokból meghatározó jelentőségűek a kutatás szempontjából. Több irategyüttes rendelkezik elektronikus segédlettel, amelyek meglétét ugyancsak jelzi az áttekintés. Külön érdekesség Szentgál nagyközség iratanyaga az itteni református közösség miatt. E Veszprém megyei nagyközség lakossága a középkor óta nemesi kiváltságokat élvezett, a reformációt követő időktől máig a megye egyik legnagyobb református közössége. A török korban református többségűvé vált Veszprém város és megye református lakosságára vonatkozóan bőséges adatokkal szolgál a Veszprémi Káptalan hiteleshelyi levéltára iratanyaga, amelyhez darabszintű jegyzék áll rendelkezésre. Családok, személyek, egyesületek iratanyagaiban is számos protestáns vonatkozású adat lelhető fel. A példaként említettek csak elenyésző részét képezik a fond- és állagszintű összegzésben szereplő nagyon gazdag iratanyagnak, amely a kutatásban felhasználható.

A mellékelt táblázat tartalmazza a fondok, állagok jelzetét, megnevezését, évkörét, terjedelmét, a benne található, a reformációra, protestantizmusra vonatkozó iratanyag leírását, jellemzését, valamint a kutatást megkönnyítő segédletek jelzését. A feltárt iratok évköre 1535-től a 20. század végéig terjed. Az általános információk mellett csaknem minden fondról tartalmaz az áttekintés részletes kutatási tudnivalókat és érdekességeket, amelyek alapján könnyű a tájékozódás.

Az áttekintő táblázat mellett külön segédlet készült a felekezeti iskolák anyagáról, valamint a házállamosítások irataihoz. E táblázatokat ugyancsak itt tesszük közzé.

Utolsó frissítés
2018.04.10.