Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3.
Telefon: 
+36 92 510 030
Reformációs projekt koordinátora
Őriné Bilkei Irén
orine.bilkei.iren@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 December
 

Az MNL Zala Megyei Levéltára fond- és állagszintű áttekintése a protestáns vonatkozású anyagokról

Az MNL Zala Megyei Levéltára protestáns vonatkozású fondjairól készített áttekintése sok értékes információt hordoz a témában kutatni szándékozók számára. A feltárás alapján könnyen eligazodhat a téma iránt érdeklődő.
Az MNL Zala Megyei Levéltára fond- és állagszintű áttekintése a protestáns vonatkozású anyagokról

Az MNL Zala Megyei Levéltára iratanyagában összesen több mint 50 fondban található jelentős adattartalom a protestáns egyházak történetére vagy a protestáns intézményekre, személyekre vonatkozóan.

A számos értékes irategyüttes között személyek és családok irataiban is találunk protestáns vonatkozásokat. A levéltár 63 személyi hagyatékában legjelentősebb református hagyatékkal Teleki Béla volt főispán rendelkezik, aki személyes és hivatali iratai mellett külön kezelte a református egyházközségben végzett tevékenységével kapcsolatos anyagokat és a református templom építésével kapcsolatos dokumentumait. Elektronikus segédlet használatával tanulmányozható 45 család hagyatéka, amelyből kisebb számban vannak evangélikusok és reformátusok, de a betűrendben tanulmányozható anyagban több értékes irat található a katolikus családok más felekezetekkel való levelezésével kapcsolatban is.

A mellékelt táblázat tartalmazza a fondok, állagok jelzetét, megnevezését, évkörét, terjedelmét, a benne található, a reformációra, protestantizmusra vonatkozó iratanyag leírását, jellemzését, valamint a kutatást megkönnyítő segédletek jelzését. Több olyan fond is kutatásra ajánlott, amelynek adatai már adatbázisba rendezettek. Ezekre is tartalmaz utalást a táblázat. A feltárt iratok évköre 1555-től indul, s a rendszerváltásig terjed.

Az MNL-ZML IV1ab. jelzetű anyaghoz - Zala vármegye nemesi közgyűlésének iratai. Bűnügyi tanúkihallgatások állaghoz - külön jegyzék készült, amelyet szintén itt teszünk közzé. (A tanúkihallgatások anyagában a protestáns vallásgyakorlás során keletkezett ellentétek miatti vizsgálatok anyaga lelhető fel.)

 

Utolsó frissítés
2018.10.14.