Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3.
Telefon: 
+36 92 510 030
Reformációs projekt koordinátora
Őriné Bilkei Irén
orine.bilkei.iren@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2016 Október
 

Beszámoló a Reformáció és peregrináció konferenciáról

Az MTA – ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoportja szervezésében a közelmúltban valósult meg a Reformáció és peregrináció című kétnapos konferencia. Munkatársaink közül, Őriné Bilkei Irén, az MNL Zala Megyei Levéltárának főlevéltárosa vett részt Egyetemjáró zalai nemesek és a reformáció kezdetei Zalában a 16. században című előadásával e tudományos tanácskozáson. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjuk.
Beszámoló a Reformáció és peregrináció konferenciáról

Az MTA – ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoportja a reformáció közelgő 500. évfordulójának tiszteletére a Reformáció 500 Emlékbizottság támogatásával 2016. október 13–14-én „Reformáció és peregrináció” címmel kétnapos konferenciát szervezett az ELTE BTK Múzeum körúti épületében.

A konferencia résztvevői előadásaikban a magyarországi peregrináció és a reformáció kapcsolatát vizsgálták a 15. századtól a 20. századig.

A rendezvényen, amit Borhy László a BTK dékánja nyitott meg, előadóként részt vett többek között Fabiny Tamás, az Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke pedig áldását küldte a konferenciának.

Borhy László, az ELTE BTK dékánja köszönti a konferenciát 

Az előadók között az Evangélikus Hittudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a budapesti ELTE és a Corvinus, a Miskolci és a Debreceni Egyetem oktatói, az MTA ELTE kutatócsoportjainak tagjai, valamint egyházi és világi levéltárosok is voltak. Rajtuk kívül az előadók soraiban határontúli magyar kutatókat is üdvözölhettünk: Erdélyből református és unitárius lelkészeket, Szlovákiából az Eperjesi Egyetem igazgatóját.

 Fabiny Tamás előadása, elnököl Csepregi Zoltán

A konferencián 6 szekcióban 20 előadás hangzott el szerteágazó témakörökben. Az első napi előadások a későközépkori peregrinációról, valamint az újkori evangélikus oktatási intézmények diákjainak és tanárainak vizsgálatáról szóltak. Külön szekció foglalkozott a wittenbergi magyar diákokkal és a tőlük származó relikviákkal.

Az első napi programot lélekemelő kis kórus-hangverseny zárta a budapesti Wéber István Női Kar előadásában.

A második napon más felekezethez tartozó diákok kora-újkori európai peregrinációjáról és hazai tanulmányairól szóltak az előadások.

Az előadásokat nagy érdeklődés kísérte, minden szekciót élénk beszélgetés ill. vita zárt le, a szép számú hallgatóság aktívan részt vett a konferencia munkájában.

A konferenciát két könyv bemutatója zárta.  Durovics Alex és Kónya Péter művét az Eperjesi Kollégium hallgatóiról Kósa László (ELTE BTK), Hegyi Ádám és Szögi László kiadványát az újkorban svájci egyetemekre járt magyar hallgatók adattár-összeállításáról pedig Újváry Gábor (Veritas) mutatta be.

A tartalmas, újszerű módszereket és eredményeket felvonultató konferencia előadásai megjelentetésre fognak kerülni a Debreceni Egyetem Gerundium című egyetemtörténeti kiadványsorozatában.

Bilkei Irén, főlevéltáros, MNL ZML

 

Fotók: Kelényi Borbála

Utolsó frissítés
2016.10.18.