Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3.
Telefon: 
+36 92 510 030
Reformációs projekt koordinátora
Őriné Bilkei Irén
orine.bilkei.iren@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2016 Október
 

Beszámoló az MNL Zala Megyei Levéltárának első reformációs foglalkozásáról

Az MNL Zala megyei levéltárának munkatársai nagy érdeklődés közepette tartották meg az intézmény első reformációs témájú levéltár-pedagógiai foglalkozását. Erős Krisztina és Paksy Zoltán levéltáros kollégák sikeres levéltári órát tartottak az érdeklődő hallgatóságnak. A levéltár és a helyi református és evangélikus gyülekezet közti jó együttműködés jegyében felnőtteknek szóló programok is alakulóban vannak.
Beszámoló az MNL Zala Megyei Levéltárának első reformációs foglalkozásáról

Beszámoló az MNL ZML 2016. október 24-én tartott levéltár-pedagógiai rendezvényéről

2016. október 24.-én az MNL ZML két levéltáros munkatársa, Erős Krisztina és Paksy Zoltán levéltárosok megtartották a levéltár első reformációs levéltár-pedagógiai foglalkozását. A foglalkozás megtartására a mindkét zalaegerszegi protestáns gyülekezet lelkipásztorával történt egyeztetés után került sor a helyi református gyülekezet Kálvin termében.

Erős Krisztina és Paksy Zoltán kollégák és a foglalkozás résztvevői

 

A rendezvényen 30 általános és középiskolás korú diák és érdeklődő felnőtt vett részt. A diákok egy, a reformációról szóló általános bevezető után a központilag kiadott munkafüzetre épülő feladatokat oldottak meg. A feladatokon keresztül Zala megyei protestáns emlékekeiből mutattunk be néhány jellemző példát. A forrásokat levéltárunk vonatkozó irataiból válogattuk össze, pl. anyakönyvek, reverzálisok, tanítói javadalmi jegyzőkönyvek. Ezen kívül feladatokat állítottunk össze a megye protestáns templomairól, pl. vaktérképes feladat és templomfelismerés.

A jó hangulatú foglalkozáson, amelyen részt vettek a lelkipásztorok is, a diákok nagy lelkesedéssel oldották meg a feladatokat.

A sikeres együttműködés jegyében a református lelkésszel további ismeretterjesztő előadásokban egyeztünk meg mind a felnőtt közönségnek mind a diákoknak.

A foglalkozás megszervezésében részt vett: Kulcsár Bálint segédlevéltáros, a fotókat Bilkei Irén főlevéltáros készítette.

A fotókon Erős Krisztina és Paksy Zoltán, a foglalkozás résztvevői valamint a lelkipásztorok láthatók (Hodánics Péter református és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész).

Utolsó frissítés
2016.11.07.