Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.
Telefon: 
+36 88 401 422
Reformációs projekt koordinátora
Márkusné Vörös Hajnalka
markusne.voros.hajnalka@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 Január
 

Érdekes levéltár-pedagógiai órák Veszprémben

A Veszprém Megyei Levéltár nagy lelkesedéssel látott hozzá az „Utazás Wittenbergbe" vetélkedő előkészítéséhez, levéltár-pedagógiai órák tartásához. Az intézményből több levéltáros is bekapcsolódott ebbe a munkába. Beszámolójuk az alábbiakban olvasható.
Érdekes levéltár-pedagógiai órák Veszprémben

Beszámoló és tapasztalatok a reformáció témakörében tartott levéltár-pedagógiai foglalkozásokról az MNL Veszprém Megyei Levéltárában

 

2016. október 20-án indítottuk el levéltárunkban a Reformáció Emlékévhez kapcsolódó, reformáció témakörével foglalkozó levéltári óráinkat. Az iskolákkal kiépített személyes és aktív kapcsolatainkon keresztül hamar meg tudtuk szólítani a tanárokat és diákokat. A programban eddig öt iskola vett részt: a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola, a Balatonfüredi Református Általános Iskola, a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola, a Veszprémi Báthory István Általános Iskola, valamint a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola. Az eltelt három hónapban hat csoportban, több mint százötven diákot és tanárt tudtunk fogadni reformációs levéltári foglalkozásainkon. A különböző típusú foglalkozásokat Márkusné Vörös Hajnalka igazgatóhelyettes asszony, Szűts István Gergely levéltáros, Tóth Péter levéltáros és Nagy Balázs Vince levéltáros tartották meg. A diákok a témából jól felkészülten érkeztek, nagy érdeklődéssel és aktívan vettek részt az órákon. A foglalkozásokon a reformáció rövid történeti és teológiai áttekintése után a reformáció kultúrtörténeti, építészeti, művészettörténeti, és alapvető liturgikus hatásait, jellemzőit is megbeszéltük. Az órákat animációs filmrészletekkel, a történeti adatokat képi és zenei kiegészítésekkel színesítettük. Minden foglalkozáson érdekes egyéni és csoportos feladatokat oldottak meg a diákok. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy levéltári óráinkon a levéltárunkban található, reformációhoz köthető forrásokat bemutassuk. A különböző témájú és típusú források bemutatása és a források feldolgozása nagy élményt jelentett a diákoknak.

 

Utolsó frissítés
2017.02.10.