Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2021 Január
 

A „Vissza a forrásokhoz” című vándorkiállítás, valamint a „Protestáns vonatkozású 18–20. századi források Somogyból” című kamarakiállítás megnyitója

A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának kiállítótermében 2017. október 16-án zajlott le a reformáció kezdetének 500. évfordulójához kapcsolódva a Magyar Nemzeti Levéltár „Vissza a forrásokhoz” című vándorkiállításának, valamint az MNL Somogy Megyei Levéltára „Protestáns vonatkozású 18–20. századi források Somogyból” című kamara-kiállításának a megnyitója. A tárlatokat Bellai Zoltán kaposvári református lelkész ajánlotta a közönség figyelmébe, a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulói pedig rövid műsort adtak.

„Ezen az izgalmas, szép kiállításon láttam viszont a szülőfalum, Zselickisfalud templomának képét„ mondta a megnyitón Bellai Zoltán kaposvári református lelkész. „Ezenkívül nagyon érdekesnek találtam a régi kaposvári református templom ábrázolását.”

Az országos iratanyagban is helyet kapott somogyi emlék, például a kaposvári kisdedóvót, vagyis az első megyeszékhelyi óvodát vezető Tar Csatár gyászjelentése. Különleges, nem hozzáférhető dokumentumok is találhatók a saját kamarakiállítási anyagunkban, például az evangélikus Berzsenyi Dániel levele a vármegyéhez, a csurgói református gimnázium tervrajza, vagy a Külső-somogyi Tanítói Egyesület jegyzőkönyve. Látható itt a somogyszili református elemi iskola anyakönyvi naplója éppúgy, mint a balatonszemesi protestáns templom, vagy a hedrehelyi református templom tervei. A legnagyobb reformátorok közül sokaknak volt somogyi kötődése. A megyéből származtak vagy itt szolgáltak, mint például a Dráva mellett született Sztárai Mihály, a kálmáncsai Kálmáncsehi Sánta Márton, az észak-somogyi Méliusz Juhász Péter vagy a Kálmáncsán szolgáló Szegedi Kis István.

Az országos vándorkiállítás 2017. október 30-ig, a helyi kamarakiállítás pedig a jövő év tavaszáig tekinthető meg.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Utolsó frissítés
2017.10.31.