Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2024 Május
 

Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda (Debrecen 1917. október 5 - Kerepes, 2007. november 19.) Kossuth-díjas író, költő, műfordító. Középiskoláit szülővárosában Dóczi Leánynevelő Intézetben (ma Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma) végezte, egyetemi tanulmányait pedig a Debreceni Egyetem latin-magyar szakán. Egész élete során szoros kapcsolatban maradt szülővárosával, amely számos könyvében meg is jelenik. Önéletrajzi ihletésű kötetei - Ókút, Régimódi történet, Für Elise - saját és szülei gyermekkorát, valamint a 19-20. századi Debrecent mutatja be, de más regényeiben is megjelenik a szülőváros, pl. a Freskóban. Írásaiból kitűnik a református egyházzal való szoros kapcsolata is. 1985 és 1990 között a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka és zsinati világi alelnöke volt. Abigél című - talán legismertebb és legközkedveltebb - regénye 1970-ben jelent meg. A benne szereplő iskola, a "Matula" saját középiskolás emlékeit idézi.
Szabó Magda: Abigél

"A kert óriási volt, és valóban lemehettek sétálni ebédig. Mari azt mondta, maguk ápolják a virágokat, van ugyan kertész is, de ezt is el kell sajátítaniuk, a kerti munkát, mint ahogy varrni is megtanítják őket a varróműhelyben, és egyáltalán minden lehetségesre, ami csak a világon van. Mert nincs rosszabb dolog az igazgató szerint, mint a tétlenség, a pokolba vivő út a renyheség óráival van kikövezve. Hát itt nincs renyhe óra, ne féljen. Ha elkészültek a leckével, a diakonisszák kikérdezik őket; itt nincs rossz tanuló, mert akinek a feje nem bírja, vagy a szorgalmával lenne baj, úgy kibuktatják innen év végére, hogy a lába sem éri a földet; a Matula a földkerekség legszigorúbb iskolája. Aki megírta a házi feladatát, és felmondta a szóbeli leckét, indulhat dolgozni a kertbe vagy a konyhára vagy a varrószobába, mikor hová osztják be; esetleg mehet különzenét vagy különnyelvet tanulni, ha valamelyik elvetemült szülőnek ez volna a kívánsága, még fizetni se kell érte. Ha aztán valakinek még mindezen felül is marad szabad ideje, az olvashat, mert van az internátusnak nagy könyvtára is, de szabad kézimunkázni is, vagy újabb, a pillanat megszabta munkára ajánlkozhatik. Naponta két órát sétálnak, egyet töltenek a tornateremben, ez sose marad el. Unatkozni nem fog, ne legyen ideges.

Ginában kettős visszhangot vert, amit új iskolájáról hallott. Meg is ijesztette, mert az volt az érzése, ilyen szigorú és percre beosztott élet csak nyomaszthatja azokat, akiket rossz sorsuk idehozott, ugyanakkor lehetetlen volt észre nem vennie, hogy a két matulás voltaképpen nem elégedetlen, sőt. Nem mondják ki, de látszik rajtuk, hogy tulajdonképpen rendkívül büszkék rá, hogy náluk milyen különleges világ van, meg arra, hogy itt mindenki jól tanul, meg hogy szemmel láthatólag sokkal többet fognak tudni, ha egyszer elkerülnek innen, mint azok, akik nem jártak az ő intézetükbe. Legjobban azon lepődött meg, mikor a lányok elmesélték, hogy a Matulának nincs városi növendéke, hogy csak bennlakókat vesznek fel, az erőd nem egy közönséges lánynevelő intézmény, hanem igazi intézet, olyan, amilyenek külföldön vannak."

Részlet Szabó Magda Abigél című regényének Abigél legendája című fejezetéből.

 

Szabó Magdával, Szabó Magdáról számos műsor készült. Több interjú az interneten is hozzáférhető. Az itt elérhető 1971-ben készült műsorban addigi életéről, pályájáról, szülővárosáról, iskolájáról emlékeiről beszél az írónő: https://www.youtube.com/watch?v=JDWQ8pDX-7s

1992-ben 75 éves korában készült interjúja itt található: https://www.youtube.com/watch?v=qgBwxJfLGT8

 

Az Abigél hangoskönyv változata két részben, Piros Ildikó előadásában elérhető itt:

 https://www.youtube.com/watch?v=VYjRQwD1e5c

https://www.youtube.com/watch?v=jm-N7knSmms

 

 

Utolsó frissítés
2016.10.05.