Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.
Telefon: 
+36 88 401 422
Reformációs projekt koordinátora
Márkusné Vörös Hajnalka
markusne.voros.hajnalka@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 Október
 

Jeruzsálemhegy – Veszprémi Kaleidoszkóp IV.

A Veszprémi Kaleidoszkóp sorozat negyedik darabja, amelynek megjelenését a reformáció emlékévéhez kapcsoltuk, Veszprém Jeruzsálemhegy nevű városrészének történetét meséli el.
Jeruzsálemhegy – Veszprémi Kaleidoszkóp IV.

2010-ben kezdte meg civil kezdeményezésre a Veszprém Megyei Levéltár gyűjteni a Veszprém városáról készült és magántulajdonban, fényképalbumokban megbújó fotókat és a hozzájuk tartozó történeteket.

A kezdeményezés nagy sikert aratott a város lakosai és az innen elszármazottak körében. Olyannyira, hogy az egyszeri, pár hónapos kezdeményezésből azóta is tartó, egyre több irányba induló projekt lett. A projekt egyik része egy kiadványsorozat, amelyet 2013-ban indítottunk el, s azóta már a negyedik köteténél tart. A kiadványokban Veszprém egy-egy városrészét mutatjuk be archív fotókon, történeteken keresztül, visszakalauzolva az olvasót a 19. századba, a 20. század elejére.

A sorozat negyedik darabja, amelynek megjelenését a reformáció emlékévéhez kapcsoltuk, Veszprém Jeruzsálemhegy nevű városrészének történetét meséli el. A 18. század elején a város protestáns lakosai, amikor a várból kiszorultak, a korábbi lakóhelyüktől északnyugatra fekvő dombokon telepedtek le. A városrész is tőlük kapta nevét. A ma is erős polgári öntudattal rendelkező lakosok által lakott településrészt egykor a református kisnemesek, iparosok utódai népesítették be. A kertvárosias hangulatú utcákba és terekbe csak itt-ott épültek azok egységes képét megbontó modern középületek. Lakótelepe is csak egy van a városrésznek.

A több száz képével, érdekes történetével a kötet arra tesz kísérletet, hogy megismertesse a városrész múltját az érdeklődőkkel, erősítse a tősgyökeres jeruzsálemhegyi lakosok identitását, és kialakítsa a lakóhelyükhöz való kötődést azokban is, akik csak mostanában költöztek a településrészbe.

A kiadvány egyfajta történeti útikönyvként is olvasható, segítségével bejárható a városrész a távolabbról érkezett érdeklődőknek is.

 

A kiadványt Márkusné Vörös Hajnalka írta és szerkesztette, munkatársa Bontó László volt.

 

A kötet bemutatására október 30-án kerül sor Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltár reformációs projektzáró rendezvényén. Ezt követően Veszprémben sajtótájékoztatót és könyvbemutatót is tervezünk, amelyek időpontjáról hírfelületeinken fogjuk tájékoztatni a nagyközönséget.

Utolsó frissítés
2018.10.17.