Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
3525 Miskolc, Fazekas u. 2.
Telefon: 
+36 46 344 885, +36 46 508 985
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Oláh Tamás
olah.tamas@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
2017 Február
 

Levéltári órák a reformációról Sárospatakon

Az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeivel együttműködésben szervezte meg reformációs témájú foglalkozásait. A levéltári órák itt sem érnek véget azonban az „Utazás Wittenbergbe" versennyel, az emlékév folyamán folytatódnak.
Levéltári órák a reformációról Sárospatakon

A Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár rendezésében a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeiben tartottuk meg a MNL Reformációi Emlékév Projekt levéltár-pedagógiai foglalkozásait, a Gyűjtemények úgynevezett Gutenberg termében. Az alkalmakat Szentimrei Márk sárospataki levéltáros tartotta.

Az első foglalkozásra 2017. január 9-én, délelőtt kilenc órától került sor, amelyen a Megyaszói Mészáros Lőrinc Általános Iskola négy fős csapata vett részt Holopcev Péter felkészítő tanár úr kíséretével. A csapat tagjai: Eperjesi Dániel, Gecső Tamás, Tálas Fanni és Zsebesi Fruzsina.

A második foglalkozásra 2017. január 27-én került sor délelőtt 11 órai kezdettel, amelyen a Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola két három-három fős csapata vett részt Visi Józsefné felkészítő tanárnő és Molnárné Fésüs Mónika igazgató-helyettes társaságában. A csapatok tagjai: Kerékjártó Réka, Szarka Boglárka, Tóth Dominika valamint Filepkó Koppány, Gaganetz Bálint, Kiss István.

A foglalkozások tematikája megegyezett a kiadott „Utazás Wittenbergbe” címet viselő kiadvány tematikájával, közösen átbeszéltük a kiadványban leírtakat, a feladatok egy részét együtt megoldottuk, illetve a felmerülő kérdésekre együtt kerestük a válaszokat. A foglalkozásoknak volt egy olyan része is, amikor a Sárospataki Református Kollégium Levéltárában lévő anyakönyvekbe és egyéb egyházi iratokba történt betekintés, hogy ezáltal a diákok testközelből is lássanak és olvassanak eredeti egyházi dokumentumokat. Szívből reméljük, hogy ezen alkalmaink érdemben járultak hozzá ahhoz, hogy a résztvevők minél jobb eredményeket érjenek el a versenyen, illetve, hogy még inkább megérthessék a reformációnak megkerülhetetlen és máig ható lényegét.

Szentimrei Márk, levéltáros (a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei)

 

(A képen a Kollégium díszterme látható.)

Utolsó frissítés
2017.02.12.