Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
9400 Sopron Fő tér 1
Telefon: 
+36 (99) 312-198
Nyitva tartás: 
K-CS: 8:00-15:30 P: 8:00-13:30
Reformációs projekt koordinátora
Dominkovits Péter
dominkovits.peter@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 Október
 

Megjelent a „Forrásaink a reformációról” c. kiadványunk

Megjelent a „Forrásaink a reformációról” c. kiadványunk

Megjelent a „Forrásaink a reformációról”

Dokumentumok az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárából” című kiadvány

 

 

A Magyar Nemzeti Levéltár a Reformáció 500 Emlékév alkalmából minden tagintézményére kiterjedően 21 kötetből álló forrásközlő sorozatot indított el. Az egységes kötetsorozatba minden intézmény saját gyűjteményéből a forrásadottságok és a térség történetének tükrében készítette el saját kiadványát. Az egyedülálló vállalkozás Kovács Eleonóra sorozatszerkesztő koordinálásával valósult meg. A soproni forrásokat D. Szakács Anita és Dominkovits Péter válogatta és írta át.

 

Minthogy a mai Magyarországon a reformáció tanai először Sopronban jelentek meg és a város intenzív kapcsolatot tartott a német nyelvterület városaival, a városi levéltár kora újkori iratanyagában egyedülálló gazdagságú forrásanyag áll rendelkezésre a reformáció tanainak hazai és közép-európai elterjedésére. A bevezetőt követően a dokumentumok tárgyi csoportosításban kerültek publikálásra. Az első tárgyi csoport az evangélikus vallás Német-római Birodalomban kimutatható beágyazottságát mutatja be. Annak köszönhetően, hogy Sopron szabad királyi város a magyar országrendiség része volt, a második tárgyi csoport a magyarországi evangélikus rendek országgyűlési sérelmeit sorolja fel a 17. századból. A harmadik blokk az evangélikus rendek érdekvédelmét, felekezeti és rendi küzdelmét dokumentálja. A következő tárgyi egység immáron közvetlenül Sopronhoz és térségéhez kapcsolódik, ugyanis ez a blokk mutatja be Luther tanainak korai (1524) soproni megjelenését. A következő fejezet uralkodói, főhercegi parancsleveleken keresztül a két felekezet egymás mellett élését, konfliktusait dolgozza fel. Az ezt követő tárgyi egységek a helyi evangélikus közösség kora újkori életébe, működésébe engednek bepillantást, így képet kaphatunk a zenei élet megújításáról, a közösség lelkész meghívásairól, és elbocsátásairól, lelkészi életutakról. A kötet hátralévő részében az egyéni életutak mikrovizsgálataihoz teszünk közzé forrásokat esküvői meghívók, végrendeletek, hagyatéki leltárak publikálásán keresztül. A kötetet forrás- és irodalomjegyzékek és a témához szorosan kapcsolódó képek zárják.

 

Payr Sándor evangélikus egyháztörténeti forráskötete a XX. század elején látott napvilágot. Jelen kötet kora újkori forrásai egyrészt szerves folytatását jelentik ennek a munkának, másrészt a társadalomtörténeti kutatások kiszélesítése és elmélyítése irányába mutatnak.

 

Utolsó frissítés
2018.10.19.