Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3.
Telefon: 
+36 92 510 030
Reformációs projekt koordinátora
Őriné Bilkei Irén
orine.bilkei.iren@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 Május
 

„Neves zalai protestáns személyiségek” portrésorozata - projekteredmény

Az MNL Zala Megyei Levéltára ismeretterjesztő előadások tartásával gazdagítja a Reformáció MNL projekt eredményeit. Erős Krisztina és Paksy Zoltán kollégák állították össze azt a portrésorozatot, amely számos jeles zalai protestáns életútját mutatja be. Többek között Pálóczi Horváth Ádám, az Asbóth család, Kutas Kálmán, Kerkápoly István életútját ismerhették meg az érdeklődők. A levéltár együttműködő partnereként a zalaegereszegi evengélikus és református gyülekezet, valamint lelkészeik, Zsugyel Kornél és Hodánics Péter is segítették a rendezvény létrejöttét.
„Neves zalai protestáns személyiségek” portrésorozata - projekteredmény

A Zala Megyei Levéltár a „Neves zalai protestáns személyiségek” címmel készített protrésorozatának első előadására 2017. április 24-én délután került sor a zalaegerszegi református gyülekezet Kálvin-termében. A munkában két projektfelelős vett részt, Erős Krisztina levéltáros és dr. Paksy Zoltán főlevéltáros. Az előadásra olyan érdekes személyeket választottak ki a kollégák, akik valamelyik protestáns egyházhoz tartoztak, zalai kötődéssel bírtak és kiemelkedő életpályát futottak be. A kutatásban a MNL Zala Megyei Levéltár forrásait felhasználva a következő személyek élettörténetét tárták fel a levéltárosok: az alsólendvai Bánffy család és az udvarukban tevényekedő Hoffhalter Rudolf nyomdász, Pálóczi Horváth Ádám, az 1848-as tábornok és fiai, az Asbóth család tagjai, Bozzay Pál márciusi ifjú, Korbai Károly zalaegerszegi polgármester, Kerkápoly István zalai alispán (1837-1848),  Gózon Imre szentgyörgyvölgyi református tanító, a hévízi gyógyfürdő híres orvosa Moll Károly, a Georgikon tanárai Nagyváthy János és Lovassy Sándor, Hencz Antal építész, Kutas Kálmán evangélikus lelkész, Blázy Árpád gyógyszerész, Boleratzky Gyula  gimnáziumi tanár, Marth Béla evangélikus kántor, sportember, Krób Pál tanfelügyelő, báró Solymosy László ornitológus, Nagy Kolozsvári István református lelkész, Szabó Béla levéltáros.

Az előadáson bemutatott személyek életútjának illusztrálására  levéltári forrásokat és képanyagot is bemutattak kollégáink. A hallgatóság megtudhatta, hogy az evangélikus Nagyváthy János tanár, milyen szerepet játszott a keszthelyi Georgikon alapításában, hogy a szintén evangélikus Hencz Antal az az építész, aki számos nagykanizsai épület mellett, a keszthelyi Festetics kastély főkapujának és szökőkútjának a tervezője is volt. Kiderült, hogy a református Pálóczi Horváth Ádám polihisztorunk Petrikeresztúron élt, és az ugyancsak református Gózon Imre szentgyörgyvölgyi tanító tekinthető a megye első „régészének”. Megtudhatták, hogy a keszthelyi születésű, evangélikus Asbóth Sándor hadmérnök nemcsak az 1848-1849-es szabadságharcban, hanem az amerikai polgárháborúban is harcolt, és az evangélikus báró Solymosy László ornitológusunk Zalaegerszegen, a Kossuth utca 53. számú házban született. Az előadások nagy érdeklődés mellett zajlottak, a hallgatóság arra is ígéretet kapott, hogy az elhangzottakon kívül, a többi neves protestáns személyről is olvashatnak majd a 2017. év végén megjelenő publikációban.       

Utolsó frissítés
2017.05.06.