Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022 Augusztus
 

A Budapesti Unitárius Egyházközség temploma és egykori bérháza - Nagy Ignác utca 2-4.

A Budapesti Unitárius Egyházközség templomát is magában foglaló épület - akárcsak több ilyen más protestáns egyházak esetében is az országban - többfunkciós építmény. A közösség szigetszerűen, viszonylag nagy alapterületen, négyszögletes háztömbben valósította meg a közösségi élet színtereinek létrehozását, ugyanakkor a bérház jövedelemforrást is jelentett. Az impozáns épület tervrajzai a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában találhatók.
Település: 
Kategória: 
Az építés éve 1889-1890
Az épület megnevezése Templom és bérház
Tervező Pecz Samu
A budapesti unitárius egyházközség temploma

Az épület tervezője az evangélikus Pecz Samu, aki az Országos Levéltár épületét is tervezte. Hozzá kötődik a Fasori evangélikus templom és gimnázium, valamint a Szilágyi Dezső téri református templom tervezése is. Gyakran dolgozott együtt Róth Miksával, aki az épületek színes üvegablakait tervezte, gyártotta. E munkakapcsolat az unitárius templom esetében is működött. Pecz Samunak nem volt könnyű feladata, hiszen összhangba kellett hozni a templom rendeltetésének megfelelő stílusát a hozzá kapcsolt bérház világi formáival. A templomot 1890. október 26-án szentelték fel.

A szakrális tér berendezése is Pecz tervei alapján történt. Az asztalos munkák (szószék, úrasztala, padsorok, karzat) Thék Endre végezte. (Az orosházi származású Thék Endre bútorgyáros maga ugyan nem volt evangélikus, de családja, rokonsága igen, s ő maga is szoros kapcsolatban volt az evangélikus egyházzal, Székács Józseffel, Győry Vilmossal). Az orgonaházat Ruprecht Károly, az orgonát Dangel Antal és fiai készítették, Aradról. A II. világháborúban megrongálódott orgona helyett 1995-ben új építésére került sor.

A neogótikus stílusú templombelső meghatározó elemei: a templombelső főbejáratának ajtói, a templomerkély kijárati ajtaja, a szószék fafaragásaival és dísztornyával, a színes üvegablakok, az úrasztala, a padsorok, a karzat, a csillárok.

A Róth Miksa által elkészített színes üvegdíszek a templom főbejáratánál, annak második emeletétől fölfele ívelően találhatók. A lépcsőházban elhelyezett színes üvegablakok, illetve az első és második emelet pihenőjén újabban elhelyezett ablakok, amelyek Kiss Miklós üvegművész szakismeretét és esztétikai világát tükrözik. 

A templomról képek láthatók az egyházközség honlapján, itt: http://www.unitariusbudapest.hu/galeria.php?id=4&name=Templomunk&path=09...

 

Az iratok jelzete: HU MNL OL T 6 No. 8/1-13.

Fotók

A Koháry utcai homlokzat rajza
A Szalay utcai homlokzat rajza
Az Alkotmány utcai homlokzat
Hosszmetszeti rajz
A pince alaprajza
A földszint alaprajza
Az 1. emelet alaprajza
A 2. emelet alaprajza
Pince
Földszint
1. emelet
2. emelet
A Budapesti Unitárius Egyházközség temploma és egykori bérháza
Utolsó frissítés
2016.10.03.