Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 Augusztus
 

Bakonytamási - Evangélikus Temető

Bakonytamási lakossága felekezetileg elkülönülten temetkezett. Történelmileg az evangélikusság volt a nagyobb, amit jól tükröz a temetőben elfoglalt aránya is.
Település: 
Kategória: 
Bakonytamási - Evangélikus Temető

A téglalap alakú területből fekvő L alakot foglal el az evangélikus rész, míg a katolikus temető fent, a víztorony előtti részen található. A domb alján a még álló legrégebbi sírköveket láthatjuk, közöttük néhányat még a 19. század első évtizedeiből. A kerítéstől nem messze nyugszik Mazai Vági Márton 1848-as közhonvéd. A másik, még fellelhető szabadságharcos sírban Németh Imre pihen, közel a dombtetőhöz, a betonsírok előterében. Ha elindulunk a dombon, jobbra láthatjuk Csányi Lajos tanító sírját. A Csányi család több generációs tanítócsalád volt Bakonytamásiban. A dinasztiát megalapító Csányi Mátyás 1837-ben került a faluba a Fejér megyei Nagyvelegről.

Balra a Tatay család sírkertje. A családból kikerülő lelkészek (Szakonyi Mátyás, Tatay Sámuel, Tatay Lajos) 125 évig pásztorkodtak a bakonytamási gyülekezetben. Mindjárt elöl láthatjuk Tatay Sándor és felesége badacsonyi bazaltból faragott sírkövét, melyet 1996-ban avattak fel. Hátrébb kiemelkedik a nagyapa, Tatay Sámuel esperes obeliszkje, rajta Tatay Lajos és Szakonyi Mátyás névtáblájával. A család halottai idővel már nem fértek az alacsony kerítéssel övezett sírkertbe, ezért azon túl kezdtek el temetkezni.

A temetőben további régebbi sírok a gyalogúttól jobbra elterülő keskeny részen találhatók, míg a következő dombon indul a temető újabb része, az 1960-as évektől divatba jövő beton és műkő sírokkal.

A falu katolikusságának síremlékei mellett öt második világháborús hadisírt is találhatunk itt, melyeket a 2000-es évek elején egységes küllemben felújítottak. (A felső kapunál, az evangélikus temetőben is található egy hadisír, mely azonban nem került felújításra.) Ha tovább folytatjuk utunkat, elsőként a temető egyetlen, 1967-ben állított keresztjét érjük el. Tőle nem messze áll a harangláb, melyet 2007-ben állíttatott az önkormányzat. Ugyancsak az önkormányzat bővíttette ki kegyeleti térrel az 1966-ban épült ravatalozót, valamint kerítést építtetett 2004-2005-ben. Jobbra, a víztorony és a főút közötti erdős területen is temető volt korábban. A költői hajlamú Tatay esperes jóvoltából verses sírkövek is akadtak itt. Közülük ismerjünk meg most kettőt, ezzel zárva le faluszéltől faluszélig tartó helytörténeti barangolásunkat:

Sági Péter, Sándor Sára,

Ide négy magzatot zára.

Mihál, Juli, Pál, Sámuel,

Hat hét alatt költöztek el.
 

Egy másik:

Itt nyugszik Sági Péter,
Élt negyvenhat esztendőt,
S midőn még több időt remélt,
Gyorsan meglepte őt
Hű munka közben a halál.
Boldog, kit az Úr így talál.
Megh.[alt] 1873. nov. 13.
Emeltette az emléket
Sándor Sára, a hű nő,
Ki vágy e sírnak nyugalmára.

Cím: 8555 Bakonytamási Kossuth utca

Forrás: https://dmgy.webnode.hu/seta/Németh Tibor ( született: bakonytamási ) helytörténeti ismeretterjesztő oldala

http://mementomori.hu/bakonytamasitemeto - fotók

Fotók

Bakonytamási - Evangélikus Temető
Bakonytamási - Evangélikus Temető
Bakonytamási - Evangélikus Temető
Bakonytamási - Evangélikus Temető
Bakonytamási - Evangélikus Temető
Utolsó frissítés
2018.02.14.