Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2021 November
 

Evangélikus parókia és gyülekezeti terem Sárszentlőrincen

Sárszentlőrinci Evangélikus Egyházközség; A sárszentlőrinci régi evangélikus parókia helyére épült új terekkel és funkciókkal kibővített épület, amely egész évben szolgálja és segíti a helybélieket.
Település: 
Kategória: 
Az építés éve 2003-2004.
Az épület megnevezése Evangélikus parókia és gyülekezeti terem
Tervező Klenk Csaba és Kern Andrea
Evangélikus parókia és gyülekezeti terem Sárszentlőrincen

Leírás: Sárszentlőrinc hajdani „gazdagsága” mára a múlté, az elszegényedő faluból nagy az elvándorlás. Az evangélikus egyház fontos feladatának tekinti a helyi közösség erősítését, építését.

Ezért határozta el az egyház a sárszentlőrinci parókia átalakítását, felújítását még 2003 elején. A felújítási tervek készítése illetve a felújítás előkészítése során azonban kiderült, hogy az épület födémszerkezete olyan súlyosan károsodott, hogy annak javítása, felújítása gazdaságosan nem oldható meg, ezért az egyházközség új parókia építéséről döntött.

Az új épület szinte teljes egészében a régi ház helyén épült. Léptékében, karakterében a régi épülethez, illetve a falura jellemző építészeti karakterhez kapcsolódó házat terveztek. A legfontosabb, átmenteni kívánt elemek: az emberi léptékű ház, a tégla, mint építőanyag magától értetődő, természetes kezelése, illetve a beépítési karakter megtartása voltak.

A régi ház „csak” parókia (lelkészlakás) volt, az új épület az utcai épületszárnyban elhelyezett, nyitott fedélszékes, karzatos kialakítású gyülekezeti teremmel gazdagodott. A gyülekezeti terem tavasztól őszig gyülekezeti alkalmak mellett a település rendezvénytermeként, kiállító termeként is funkcionál, a téli időszakban pedig a gyülekezeti alkalmaknak, istentiszteleteknek a helyszíne. Itt kapott még helyet a karzat alatt egy hittanteremként és teakonyhaként funkcionáló szoba, ami összenyitható a gyülekezeti teremmel. A teakonyha szeretet-vendégségek alkalmával működik.

A lakás és a gyülekezeti terek a tornác alól nyíló külön bejáratot kaptak, a két bejárat között kapocsként, mindkét oldalról elérhető lelkészi iroda foglal helyet, mögötte akadálymentesített vizesblokk szolgálja a gyülekezet kényelmét.

A lakás földszint és tetőteres kialakítású. A földszinten a nappalin, konyha-étkezőn és a szükséges kiszolgáló helyiségeken kívül szülői háló és vizesblokkja található. A vizesblokk előtti közlekedőn át közvetlenül elérhető a lakásból a garázs. A lakás garázsa alatt megmarad a régi pince.

A tetőtérben részben a lakáshoz tartózó szobák és fürdőszoba, részben a gyülekezeti térből elérhető vendégszoba és vizesblokkja kapott helyet.

A déli oldal szobái a későbbiekben szükség szerint sorolhatók a lakáshoz, illetve a gyülekezeti terekhez.

A tornáchoz két, egymástól parapet fallal és növényzettel is elválasztott terasz kapcsolódik a két funkciónak megfelelően.

Cím:  7047 Sárszentlõrinc, Petõfi S. u. 45.

Forrás: http://epiteszforum.hu/emberi-leptekkel-evangelikus-parokia-es-gyulekeze...

 

Fotók

Evangélikus templom, parókia és gyülekezeti terem Sárszentlőrincen
A régi evangélikus parókia Sárszentlőrincen
Az új evangélikus parókia Sárszentlőrincen
Az új evangélikus parókia Sárszentlőrincen
Evangélikus gyülekezeti terem Sárszentlőrincen
Utolsó frissítés
2018.01.07.