Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
6720 Szeged, Dóm tér 1-2.
Telefon: 
(62) 425-199
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Varsányi Attila
varsanyi.attila@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2020 Augusztus
 

Szentesi fejfák

Kiss Bálint szentesi református lelkész 1820-as években született leírása szerint, a fejfa akkori neve főtől való fa. Kiss Bálint az 1830-as években Szentessel is kapcsolatba hozhatóan gombos fákat és élesre faragott fejfákat említ.  Az élesre, szögletesre, négyszögletesre faragott és csillagokkal díszített fejfák megkülönböztető neve Szentesen a XIX. század végén kopjafa, kopja fejfa.
Település: 
Kategória: 
Síremlék anyaga fa
Szentesi fejfák

Leírás:  A szentesi fejfákról megjelent első és legfontosabb néprajzi írás Csalog József "A szentesi református temetők gombosfái" című munkája 1957-ből.

Amikor 1991 januárjában a szentesi Középső temető gondnoksága hozzákezdett a sűrűn benőtt temető kitisztításához, az első hetek után már látszott, hogy a teljes területen több száz fej fának kell lennie és ezek tervszerű felmérésével fontos adatok nyerhetők.

A szentesi temetők, amelyekben fejfák találhatók, a város keleti részén helyezkednek el. Sorrendjük északról dél felé haladva a következő: Hékédi temető, Szeder temető, Középső református temető, Evangélikus temető, Alsó református temető. A Középső temető megnyitását 1861-ben kérelmezték a szentesi reformátusok. Ez a "Nagyvölgyi új temető" másképpen "Nagyvölgyi közép temető". Területe 1865-ben még bővült is. E Középső református temető déli felét 1968-ban kisajátították. Az ekkor szükségessé vált felszámolási munkákban részt vett Gilicze László szentes-felsőpárti református lelkész is. A Hékédi temető nevét az itteni városrészről kapta. A Szeder temető nevét a területet 1907-ben adományozó földbirtokos után nyerte.

A fejfák száma a Hékédi temetőben 35, a Szeder temetőben kb. 100, a Középső temetőben 834, az Evangélikus temetőben 11, az Alsó református temetőben kb. 100. (A Szeder- és az Alsó református temetőben a felmérés még tart, ezért szerepel becsült darabszám.) Így a szentesi temetőkben 1991-ben több mint ezer fejfa ill. fejfa csonkja található.

A szentesi fejfák ma vizsgálható legszámosabb csoportja a gombosfa formai szempontból és a megmunkálás mívessége szempontjából is osztályozható. A gombosfa földbe ásott része és az ezt követő feliratos rész fölött találhatók a faragott díszítőelemek. A leggyakoribb gombosfa típusnál a feliratos rész fölött először egy felfelé szűkülő nyak, ezen gömb alakú gomb, majd ismét egy nyak, felette körtealak és a tetején egy kihegyezett gombnak mondható, csúcsban végződő díszítőelem látható.

A szentesi gombosfa mérete és alakja a vizsgálható időszakban már nem jelezte a halott nemét, korát, családi állapotát. Pl.: található pár hónapos csecsemőnek állított, az átlagosnál jóval magasabb és vastagabb gombosfa. A magasság és a vastagság inkább a jómódot jelezte. A fiatalon elhunytak gombosfáit a századforduló időszakában még világoskékre festették.

A bemetszett feliratok három csoportba sorolhatók. Leggyakoribb az "Itt nyugszik..." formulával kezdődő. Megfigyelhető még "E sírhalom alatt fedi..." kezdősorú felirat is. Egyszerűbb sírfeliratoknál csak a név és a születési ill. a halál évszámai olvashatók. Az "ABFRA" betűk - A boldog feltámadás reménye alatt - rövidítése. A tipikus szentesi gombosfa iparos mester kezére utal, míves bognármunka.

Az igazán tehetősek a századforduló időszakától már márvány obeliszket készíttettek. A szegényebbek sírjaira a gombosfánál olcsóbb deszkafejfa, fejléc került. Ezek a sírkövek mintájára készített deszka sírjelek felül lekerekített, a két szélén a felső sarkokban akroterion dísszel ellátott formájúak. Valószínűleg nagy tömegben gyártották, ill. használták az ugyancsak deszkából készített keskeny lécre erősített, tulipánra emlékeztető, ún. sütőlapát alakú sírtáblát.  A földbe ásott deszka és keskeny léc gyors korhadása miatt a deszka sírjelekből kevés maradt fenn napjainkra.

A magyar néprajztudomány a protestánsok által használt fejfák között formai sajátosságok alapján fatönkös, oszlopos és táblás fejfákat különböztet meg. A fatönkös fejfánál a fatönk majdnem természetes állapotú. Az oszlopos fejfa minden oldalán egyformán megmunkált. A táblás fejfa deszkából kifűrészelt fejfa. A szentesi fejfák közül a kopjafejfa, a gombosfa és az obeliszket utánzó fejfa az oszlopos fejfák csoportjába, a deszkából készült fejfák a táblás fejfák közé tartoznak.

Forrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/MEGY_CSON_Mk_1991/?query=%20%C3%A...

Múzeumi Kutatások Csongrád Megyében 1991 (Szeged, 1992) NÉPRAJZ Szakál Aurél: A szentesi fejfák 55-60.

https://www.facebook.com/493605364107290/photos/pcb.1096136460520841/109... - fotók

Fotók

Szentesi fejfák
Szentesi fejfák
Szentesi fejfák
Szentesi fejfák
Szentesi fejfák
Szentesi fejfák
Szentesi fejfák
Szentesi fejfák. 1. kopjafa, 2. gombosfa, 3. gombosfa félgombbal, 4. deszkafejfa, 5. tulipánra emlékeztető sütőlapát alakú sírtábla
Utolsó frissítés
2018.01.31.