Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3.
Telefon: 
+36 92 510 030
Reformációs projekt koordinátora
Őriné Bilkei Irén
orine.bilkei.iren@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 Január
 

Protestánsok Egerszegen

A közelmúltban jelent meg a Protestánsok Egerszegen című kiadvány, amelyben több levéltáros kollégánk tanulmánya is olvasható. Az alábbiakban ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.
Protestánsok Egerszegen

A Protestánsok Egerszegen címmel Gyimesi Endre szerkesztésében megjelent kötet alcíme - Tanulmányok az evangélikus és református egyház történetéből - zalai életrajzok - szabatosan határozza meg, s röviden összegzi a kötet tartalmát, amely hét szerző munkája. A hosszabb-rövidebb tanulmányok írói közül többen levéltárosok,az MNL Zala Megyei Levéltára jelenlegi, illetve nyugalmazott munkatársai (Bilkei Irén, Gyimesi Endre, Erős Krisztina, Paksy Zoltán).

A kötetben szereplő címerleírásokat Feiszt György, az MNL Vas Megyei Levéltára ny. főlevéltárosa lektorálta.

A kötet bevezető tanulmánya a reformáció zalai elterjedését tárgyalja Bilkei Irén tollából. 

A kiadvány mind a református, mind az evangélikus közösségek történetét tárgyalja. A zalaegerszegi evangélikus gyülekezet történetét Jáni János több részre tagolódó, a gyülekezet vezetőit, illetve társadalmmi kapcsolatait is ismertető nagyobb lélegzetű írása, a gyülkezet templomának építéstörténetét pedig Kostyál László tanulmánya ismerteti.

Gyimesi Endre több kisebb tanulmányt szentelt a zalaegerszegi és zalai reformátusságnak. Írásaiból megismerhetjük a zalaegerszegi gyülekezet történetét, lelkipásztorait, templomuk építéstörténetét, Szeghalmy Bálint építész pályaképét, valamint az őrségi szórványokról is olvashatunk.

Halász Imre érdekes címertani tanulmánya a zalaegerszegi református templom címeres üvegablakaival foglalkozik. Színes képmellékletek segítségével jól követhető e tanulmány.

Erős Krisztina és Paksy Zoltán szerzőpáros a Protestáns személyek Zala megyében című írásában számos, a megye történetében fontos szerepet játszó protestáns életútját rajzolták meg. Írók, költők, politikusok, katonák, tanárok, építészek, orvosok, pályafutását ismerheti meg az olvasó.

A kötet végén szereplő fotómelléklet a zalaegerszegi evangélikus és református gyülekezet fotótárának anyagát felhasználva gazdag anyagot tár az érdeklődők elé.

A kiadványt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere előszava vezeti be és ajánlja az érdeklődők figyelmébe a nemcsak tartalmát tekintve, de kivitelében is igényes kiadványt. A kötet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város támogatásának köszönhetően jelenhetett meg.

 

Utolsó frissítés
2018.01.19.