Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 4.
Telefon: 
+36 42 414 313
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-18:00
Reformációs projekt koordinátora
Henzsel Ágota
henzsel.agota@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 Május
 

Reformáció 500 projektzáró rendezvény

Szeretettel hívjuk Önöket a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Reformáció MNL projektrészének záró rendezvényére 2018. május 14-én 11 órára.
Esemény időpontja:
2018-05-14 11:00 - 16:00
Reformáció 500 projektzáró rendezvény

2018. május 14-én a városalapító ősökre emlékezünk. A Városnaphoz kapcsolódó rendezvényeinken minden évben újabb és újabb forrásokkal igyekszünk megismertetni a nyíregyháziakat. Előadásaink, kiállításaink, adatbázis bemutatóink olyan fejezeteket tárnak fel a 18. század közepén újratelepült város életéből, amelyek rávilágítanak a kevésbé ismert eseményekre, személyekre. Ebben az évben igazi különlegességet ajánlunk a lokálpatrióták figyelmébe.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából 2016-ban a Magyar Nemzeti Levéltár egy olyan projektet indított, amelyben sokféle program, tudományos forrásfeltárás, honlap, vetélkedő, kiállítás kapott megvalósítási lehetőséget az Országos Levéltárban és a különböző megyei levéltárakban, sőt a határon túl is a Reformációs Emlékbizottság támogatásával. Az évforduló méltó megemlékezéseiről is szólnak majd köszöntőikben vendégeink, dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos, Dr. Rácz György, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese, valamint Kovács Eleonóra, a Reformáció MNL projektvezetője.

A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeinek a projekt megvalósítása érdekében  végzett példás együttmunkálkodása olyan tudományos eredményeket hozott, amely kiindulópontot és alapot ad az újabb kutatásoknak, de figyelemre méltóak a források megismertetésének formái is. Ezek közül rendezvényünkön a legnagyobb érdeklődésre számot tartó adatbázist mutatja be az MNL OL főosztályvezetője, dr. Laczlavik György.

Levéltárunk is sokféleképpen igyekezett ráirányítani a figyelmet a reformáció általunk őrzött irataira. A 2016. augusztus 30-i projektnyitónk óta eltelt szűk két év alatt mi is változatos programokat ajánlottunk felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

A projekt helyi vezetője, Henzsel Ágota főlevéltáros a tudományos feltárásról, a közös kiállításról, a készülő központi forráskiadványról, a 19. század második felében készült Tanító Egyesület jegyzőkönyvének kiadásáról és az interneten is elérhető forrásválogatásról ad majd tájékoztatást. Nagy Dóra főlevéltáros a projekthez kapcsolódó színes, érdekes és népszerű diákprogramokat mutatja be. Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltár-igazgató a református és az evangélikus gyülekezettel közös együttműködés eredményeit vázolja. Ezek közül kiemelkedik a reformátusok 19. századi protocollumának és a Kálvineum többnyire ismeretlen fotóinak archiváló-digitalizálása, valamint az evangélikusokkal közös kiadásban megjelent két 19. századi forrás: Susztek Sámuel naplója, valamint a városalapító ősök gyülekezetének száz évét bemutató Történetkönyv. Mindkét kiadvány – a mai kor igényeihez igazodva – digitális formában is olvasható majd. A családkutatóknak is szolgálunk meglepetéssel: a megyei és az evangélikus levéltárban hamarosan elektronikus mutató segíti az ősök keresését.

A programhoz kapcsolódó rendezvény alkalmából nyílik Nagy Dóra rendezésében a kiadványok eredeti forrásanyagát, valamint a diákpályázatra érkezett legérdekesebb fotókat, albumokat bemutató kamara kiállítás, amely egy hónapig lesz megtekinthető a levéltár földszintjén.

A rendezvényre várunk mindenkit szeretettel.

Meghívó

Utolsó frissítés
2018.05.17.
Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára
Széchenyi u. 4.
Nyíregyháza 4400