Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2022 December
 

Reformáció a magyar kultúrában

A reformáció a magyar kultúrában – protestáns kulturális adatbank

A Magyar Nemzeti Levéltár e honlapja nem csupán az Országos Levéltár és a megyei tagintézményeknek a reformáció és a magyarországi protestantizmus témában zajló projektjeiről és annak eredményeiről, valamint rendezvényeikről számol be, hanem azt a feladatot is el szeretné látni, hogy a téma iránt érdeklődő olvasók számára ízelítőt nyújtson a reformáció magyar kultúrtörténeti hozadékából.

Célunk, hogy honlapunk látogatói megismerkedhessenek a reformáció és a protestáns egyházak történetének nyomaival a magyar kultúrában. Mit hozott a reformáció a magyar történelembe? Mit adott a magyar kultúrának? Hogy épült be a magyar kultúrkincsbe? Mindez kiterjed a zene, az irodalom, az épített örökség tárgykörére. Templomok, iskolák, gyülekezeti házak, neves protestáns személyek szülő- és lakóháza, síremlékek, szobrok, emléktáblák, képi ábrázolások gyűjtése és bemutatása is a céljaink között szerepel. Arra buzdítjuk kollégáinkat és a honlapunkat olvasókat, hogy küldjék el lakóhelyük protestáns emlékeinek fotóját, hogy a 2017-es jubileumi év végére közös erővel létrejöjjön egy közkincsként használható protestáns kulturális adatbank.

Honlapunk látogatói nevük, elérhetőségük megadásával a kepek.reformacio@mnl.gov.hu címre küldhetik be fotóikat. A kép mellé szükséges megadni a fotó készítőjének nevét, a készítés időpontját, a fényképen szereplő épület, illetve más objektum rövid leírását, meghatározását (helyszín, építés/keletkezés éve, tervező, építtető, ha tudott) személyek esetében az ábrázolt személy tevékenységének rövid meghatározását, életrajzi adatokat, festmények szobrok esetében az alkotó nevét (ha tudott); nem saját készítésű, hanem archív fotó beküldése esetén is hasonlóképpen kell megadni az adatokat.

Utolsó frissítés
2016.04.04.