Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Salgótarján, Ady Endre út 3/C
Telefon: 
+36 32 412 801
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Lőrincz Melinda
lorincz.melinda@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2018 Október
 

Reformáció MNL Projekt a Nógrád Megyei Hírlapban

Számos programmal készültek a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére
Reformáció MNL Projekt a Nógrád Megyei Hírlapban

"Salgótarján A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Nógrád Megyei Levéltára is tevékenyen részt vállalt a reformáció 500. évfordulója alkalmából az összes levéltári területre kiterjedő projekt megvalósításában, amelyet a Reformáció Emlékbizottság támogatott.
– Ennek keretein belül intézményünk is bemutatta a „Vissza a forrásokhoz” című vándorkiállítást, amelynek megnyitóján tartottuk az „Utazás Wittenbergbe” elnevezésű verseny megyei fordulójának díjátadó ünnepségét. A levéltári órákra épült országos vetélkedőn az általános iskolás felső tagozatos és középiskolás tanulók vettek részt. A megyei megmérettetés nyertesei a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulói voltak, akik bejutottak az országos legjobb 6 megyei csapat közé – mondta lapunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit.
A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette: a Hungarikakutatás keretében a történeti Nógrád megyére vonatkozó reformációs iratokat tártak fel a losonci és a nagykürtösi levéltárban, illetve a losonci evangélikus egyházközségben. 
Megjelent továbbá a „Forrásaink a reformációról – Dokumentumok az MNL Nógrád Megyei Levéltárából című forrásgyűjtemény, amely az MNL 21 kötetből álló sorozatának részeként jött létre.  
Ezt a kötetet a Luther évforduló alkalmából a napokban adta át Gusztiné dr. Toronyi Judit Deme Károly, evangélikus lelkésznek, illetve Németh Judit, református lelkésznek.
– A projekt során elkészült egy képes album is, amelynek címe: „mi úgymond mennyei polgárok vagyunk…” Válogatás a magyarországi protestantizmus emlékeiből a Magyar Nemzeti Levéltárban. Ez a mű az egyes levéltárak látványos iratait és tartalmában is jelentős dokumentumait tartalmazza.
Ebben a kiadványban Nógrád megyei dokumentumként kapott helyet az az 1689-1695. közötti vármegyei közgyűlési jegyzőkönyv, amelynek borítóján egy Luther-ábrázolás látható. A borító másodlagosan felhasznált, német reneszánsz, restaurált barna bőrkötéssel készült, eredetileg feltehetően egy 16. századi kötetet rejtett magában – hangsúlyozta az igazgató.
Kifejtette továbbá: szintén a Reformáció MNL projekt részeként valósulhatott meg a Reformáció Nógrádban című nemzetközi konferencia."
 

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2018. október 31.

Fotó: Juhász László

 

A Reformáció MNL projekt budapesti ünnepélyes záróeseményéről az alábbi linken olvashatnak bővebben:

https://www.nool.hu/kultura/hazai-kultura/igy-jarult-hozza-a-reformacio-emlekevehez-a-magyar-nemzeti-leveltar-2417054/

Utolsó frissítés
2018.11.01.