Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 1/B.
Telefon: 
+36 52 503 296
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Szendiné Orvos Erzsébet
szendine@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2016 December
 

Tiszta forrás - sikeres rendezvény Hajdúböszörményben

„A reformáció és Hajdúböszörmény” címmel tartottak konferenciát a Bocskai téri református templomban 2016. november 14-én. Ugyanekkor rendezték a Baltazár Dezső életét bemutató kamaratárlatot is. Az eseményen jelen volt a püspök egyik unokája, Semerédi Szilárd Györgyné Kontsek Izabella is.
Tiszta forrás - sikeres rendezvény Hajdúböszörményben

 

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának Hajdúböszörményi Fióklevéltára, a Bocskai téri Református Egyházközség és Hajdúböszörmény Város Önkormányzata által szervezett rendezvényen Lomentné Szopkó Tünde református lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket, feltéve a kérdést, milyen örökséget hagyott ránk a reformáció, és milyen jelentős személyiségeket adott nekünk? Mint fogalmazott, a konferencia előadásaiban vélhetőleg erre is választ kaphat majd a nagyszámú hallgatóság.

Kiss Attila polgármester bevezető gondolataiban elmondta, hogy Baltazár Dezső püspök is azok közzé tartozik, akire méltán lehetnek büszkék a böszörményiek. A hallgatóság fiataljait pedig arra biztatta merjenek kérdezni a múltról szüleiktől, nagyszüleiktől, hiszen így ismerhetik meg a városért tenni akaró, jeles embereket, azok életútját.

 

 

Szendiné Orvos Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója arról a nagyszabású munkáról beszélt, amellyel a levéltári dolgozók kiveszik a részüket a kutatásból, a források feldolgozásából, rendszerezésből. A cél, hogy a reformáció 500. évfordulójára minél teljesebb és hitelesebb képet kaphassanak az emberek a történésekről.

 

 

Szekeres Gyula, a Hajdúsági Múzeum igazgatója a Bocskai téri református templom építéstörténetét tárta a hallgatóság elé. Ebben a neoromán templom építészeti változásairól beszélt, illusztrálva azokat az évszázadokon keresztül ívelő módosulásokról. A hallgatóság megtudhatta, hogy a Bocskai tér egyik legmeghatározóbb épülete a XVIII. század végére érte el mai nagyságát. A múzeumigazgató szerint egy belső régészeti feltárás segítene a templom építészeti történetének még pontosabb megismerésében.

 

 

Varjasi Imre fióklevéltár-vezető Baltazár Dezső életpályájáról beszélt. A későbbi püspök életében meghatározó szerepet töltött be a család. Baltazár Dezső 1904–1911 között volt lelkipásztor a hajdúböszörményi Kálvin téri gyülekezetben; ezt követően választották püspökké. Nagy érdemeket szerzett az oktatás terén, nevéhez fűződik Hajdúöszörményben a Református Polgári Leányiskola megalapítása, illetve a Kálvineum létrehozása. A gimnázium kollégiumában 120 lelkész árva elhelyezésére volt lehetőség, akik a gondoskodást jó tanulással hálálták meg. Az előadásból megtudhattuk, hogy a püspök két alkalommal is járt az Egyesült Államokban, hogy pénzt gyűjtsön a Református Kollégium, a Kálvineum, a debreceni egyetem, az oktatás javára. Baltazár Dezső missziós szerepet is vállalt: az első világháborúban három alkalommal is ott volt a harctéren, hogy Isten igéjét hirdesse. Varjasi Imre legvégül megfogalmazta: „Baltazár püspök az elvek embere volt. A szépért, a jóért, mindig a jobbért, a nép javáért folytatott örök emberi küzdelmet. Nagy pap, nagy prédikátor, nagy lélek és nagy magyar volt.”

 

 

 

Lomentné Szopkó Tünde lelkipásztor „Luther és a reformáció kezdetei” című előadásában Luther Márton pályáját vázolta fel, egy wittenbergi látogatás személyes élményeit is beleszőve mondandójába. A reformáció atyja 95 pontban gyűjtötte össze téziseit, melyet aztán kitűzött a wittenbergi vár falára. Ebben többek között a hagyományon alapuló egyházzal kapcsolatos kételyeit fogalmazta meg. Luther Márton legnagyobb érdeme, hogy a reformáció által Isten népe visszatért a tiszta forráshoz – zárta gondolatait a nagytiszteletű asszony.

 

Gargya Imre

 

 

 

Utolsó frissítés
2016.12.11.
Református templom
Bocskai tér
Hajdúböszörmény 4220