Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2016 November
 

„Vallás-identitás-történelem” - Levéltár-pedagógiai workshop

"Vallás-identitás-történelem" címmel 2016. november 24-én levéltár-pedagógiai workshop valósult meg az Országos Levéltárban. A rendezvény egy sorozat első részeként a különböző vallások témakörét járta körül. A vendégelőadóink: Dancz Vera - Zsidó Levéltár, Arató György - Győri Egyházmegyei Levéltár, Márkus Gábor - Református Pedagógiai Intézet . A meghívott előadók mellett munkatársunk, Apáti Anna Zita a reformációs projekt keretében zajló levéltár-pedagógiai foglalkozások anyagát mutatta be.
„Vallás-identitás-történelem” - Levéltár-pedagógiai workshop

A levéltár-pedagógiai workshop több intézmény előadóinak részvételével valósult meg az MNL Országos Levéltárában. A Magyar Nemzeti Levéltár részéről dr. Szabó Csaba főigazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd Apáti Anna Zita, levéltár-pedagógus kollégánk ismertette  a rendezvény célkitűzéseit. A foglalkozások az épületben több helyszínen zajlottak.

Az egyházak történetének megismertetése nem könnyű feladat akár általános iskolás, akár középiskolás korosztályt kell megszólítani e témában. Hogy milyen lehetőségei vannak a levéltár-pedagógiának ezen a téren, milyen foglalkozástípusok, témafeldolgozások lehetségesek és hatékonyak, a levéltári forrásokat miként lehet eredményesen bekapcsolni egy-egy egyháztörténeti foglalkozás menetébe, s hogy tartalmában és módszerében hogy tud friss ismereteket átadni egy-egy levéltári óra - mindezekre  keresett választ e program. A rendezvény lehetőséget nyújtott arra is, hogy a Reformáció MNL projekt levéltár-pedagógiai részét gyakorlatban is bemutassuk, amelynek keretében az érdeklődők az  "Utazás Wittenbergbe" foglalkozások egyikén vehettek részt, így "közönségként", saját tapasztalataik alapján tanulmányozhatták a foglalkoztatófüzet feladatait. Számos levéltárból érkeztek kollégáink, akik saját intézményükben ugyancsak tartanak már reformációs levéltári órákat, így a tapasztalatok kicserélésére is lehetőség adódott.

Fotók: Czikkelyné Nagy Erika

Utolsó frissítés
2016.11.25.