Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.
Telefon: 
+36 1 225 2843
Nyitva tartás: 
H-CS: 8:30–17:45, P:8:30–14:00
Reformációs projekt koordinátora
Kovács Eleonóra
kovacs.eleonora@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2018 November
 

A Reformáció MNL projekt záróünnepsége

2018. október 30-án a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára konferenciatermében lezajlott a Reformáció MNL projekt ünnepélyes zárása.
A Reformáció MNL projekt záróünnepsége

A sajtónyilvános záróünnepség bőséges programmal, a projekt számos eredményének bemutatásával várta a sajtó képviselőit és az érdeklődőket. Az esemény házigazdájaként Rácz György országos levéltári ügyekért felelős főigazgató-helyettes köszöntötte a vendégeket és ismertette a projektzáró részeit. Ezt követően Balog Zoltán, a Reformáció MNl projektet támogató Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, s beszélt a reformáció kulturális, tudományos jelentőségéről is. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója beszédében köszönetet mondott az Emlékbizottságnak a projekt támogatásáért, valamint a projektben részt vevő összes munkatársnak elkötelezett munkájáért. 

A Reformáció MNl projekt a 2015-ös előkészítő év után 2016-tól 2018 júniusáig minden levéltári területet és valamennyi tagintézményt érintően működött. A levéltári munkatársak közül összesen 267 személy vett részt a feladatokban. (Ezenfelül együttműködő külső munkatársak, valamint a levéltárak adminisztratív munkatársai is részt vettek a feladatokban.)

A záróünnepség további részében moderátorként Fejérdy András (MTA BTK TTI, tudományos titkár) vette át a szót, aki a résztvevők bemutatása mellett néhány mondatban minden projekteredményt ismertetett.

A projektbemutató során elsőként Laczlavik György, főosztályvezető (Magánlevéltárak és Gyűjtemények Főosztálya) az Országos Levéltár adatbázisát bemutató beszámolója hangzott el. A reformáció kora 1526-1570 elnevezésű adatbázis minden ezen időintervallum közé eső iratot kutathatóvá tesz. Az MNL honlap AdatbázisokOnline felületén érhető el: https://adatbazisokonline.hu/adatbazis/reformacio-kora-mnl-ol-1526-1570 Az Országos Levéltár alprojektje OTKA támogatásnak köszönhetően tovább folytatódik, így a feltárt dokumentumok részletesebb feldolgozására, nemcsak a protestantizmus szempontjából fontos dokumentumok feldolgozására is lehetőség nyílik.

Jakab Réka főlevéltáros (MNL Veszprém Megyei Levéltára) a Reformáció-500 adatbázist mutatta be, amely a megyei levéltárak adatbázisa. Ugyancsak az MNL honlap AdatbázisokOnline felületén érhető el: https://adatbazisokonline.hu/adatbazis/reformacio-500 Az adatbázis lehetővé teszi a több megye anyagában való egyidejű kutatást, több korszakot és számos irattípust magában foglalóan. Az adatbázisok az MNL AdatbázisokOnline felületének hamarosan várható megújulását követően új, korszerűbb felületen jelennek majd meg. 

A Reformáció Emlékbizottság (volt) miniszteri biztosa Hafenscher Károly a Magyar Nemzeti Levéltárral való kiemelkedő együttműködésről beszélt, köszönetet mondott az intézmény vezetésének és a  projekt vezetőjének, valamint bemutatta a projekt 2016 tavasza óta működő honlapját, amely nemcsak átláthatóvá, követhetővé tette a kutatások eredményeit, de hírt adott az országban minden megyében zajló levéltári reformációs eseményekről, publikációs lehetőséget nyújtott a témát kutatóknak, valamint a protestáns kulturális adatbank adatgyűjtéssel sok információt adott át az érdeklődőknek.

Szabó Dorottya főlevéltáros (MNL Országos Levéltára) az „Utazás Wittenbergbe" diákvetélkedő és a győztes csapatok wittenbergi jutalomútja eseményeit ismertette. Hangulatos beszámolójából nyilvánvalóvá vált, hogy sikerült megszólítani a törtnelem iránt fogékony diákokat, akik nem csupán a magyarországi protestantizmus történetének ismeretével lettek gazdagabbak, hanem a levéltárosok munkájának, és a levéltárakban őrzött számtalan kincs megismerésével is.

Az ünnepség további részében annak a számos kiadványnak a bemutatása következett, amely a projekt során napvilágot látott. A kötetekről szóló kerekasztal beszélgetést Fejérdy András vezette. A Magyar Nemzeti Levéltár Forrásaink a reformációról könyvsorozatát Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke és Balázs Mihály, egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem) mutatták be. Ismertetőjükből kiderült, hogy a kiadványok sok, a helyi protestantizmus megismerését segítő információt, olykor váratlan érdekességű adatot is feltárnak. 

A „mi úgymond mennyi polgárok vagyunk” Válogatás a magyarországi protestantizmus történeti emlékeiből a Magyar Nemzeti Levéltárban című képes albumot Tusor Péter, egyetemi docens, kutatócsoport vezető (MTA-Pázmány Péter Katolikus Egyetem) ismertette. A kiadvány főbb tartalmi elemei mellett rámutatott a kötet esztétikus kivitelezésére is.

A közös kiadványok mellett több megye saját projektként adott ki köteteket. F. Romhányi Beatrix, egyetemi docens (Károli Gáspár Református Egyetem) a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár két kötetét (Susztek Sámuel evangélikus tanító feljegyzései 1830-1849; Történetkönyv. A nyíregyházi evangélikus gyülekezet története 1753-1855), az MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára kiadványát (Adalékok és források a soproni városvezető és szellemi elit 17-18. századi társadalomtörtéeti kutatásához, végrendeletek), valamint az MNL Veszpérm Megyei Levéltára kötetét („Igen elkezdtétek kergetésünket" Az 1674-es gályarabper veszprémi jegyzőkönyve) mutatta be.

Kónya Péter rektor (Eperjesi Egyetem) szintén több kiadványt ajánlott a hallgatóság figyelmébe: a Hajdú-Bihar-Megyei Levéltár három kötetét („A mindenható örök Isten nevében” Debreceni végrendeletek gyűjteménye; „A mi reformata szent ekklésiánk” – Református hétköznapok Bihar vármegyében 1699–1849; Debrecen szab. kir. város címeres kiváltságlevele 1693), a Heves Megyei Levéltár kiadványát (Archívum. A Heves Megyei Levéltár Közleményei 21.) és egy kötetet az MNL Veszprém Megyei Levéltára kiadványaiból (Veszprémi Kaleidoszkóp IV. Jeruzsálemhegy).

A projektzáró alkalmával látható volt a 21 tagintézmény közös vándorkiállítása, a „Vissza a forrásokhoz", valamint az MNL Vas Megyei Levéltára kiállítása „Ágostai és helvét" címmel.

A záróünnepség végén Rácz György főigazgató-helyettes szép gesztusként a 21 MNL intézményt jelképező 21 szál virágot tartalmazó csokorral köszönte meg a Magyar Nemzeti Levéltár vezetősége és munkatársai nevében a projekt vezetőjének, Kovács Eleonórának többéves munkáját.

A projektzáró utolsó momentumaként a Projektbizottság egy rövid prezentációval valamennyi közreműködő kollégának köszönetet mondott. (A prezentációt Szabó Dorottya készítette; a csatolmányban megtekinthető.)

A Reformáció MNL projekt munkái során sok olyan járulékos eredmény is született, amelyek a tervezett feladatokkal párhuzamosan jöttek létre egy-egy levéltár vagy levéltáros munkája során. Ezek egy részét még a projekt keretein belül sikerült megvalósítani. Vannak azonban olyan könyvtervek, készültek olyan kisebb segédletek, amelyek közzététele a jövő feladata.

 

Utolsó frissítés
2018.12.03.

Kapcsolódó dokumentumok