Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
9700 Szombathely, Hefele Menyhért utca 1.
Telefon: 
+36 94 514800
Reformációs projekt koordinátora
Söptei Imre
soptei.imre@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 Október
 

Kiállítás az MNL Vas Megyei Levéltárában

2017. október 25-én nyíló tárlat a Reformáció Emlékbizottság és az MNL Reformáció Projekt anyagi támogatásának köszönhetően valósul meg.
Kiállítás az MNL Vas Megyei Levéltárában

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában nemrég fejeződtek be az „Ágostai és helvét – A reformáció története Vas vármegyében” című nagyszabású kiállítás előkészületei.  A levéltár és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség együttműködésében 2017. október 25-én nyíló tárlat a Reformáció Emlékbizottság és az MNL Reformáció Projekt anyagi támogatásának köszönhetően valósul meg.

A 2017. jubileumi emlékév alkalmából sorra kerülő rendezvény a reformáció fél évezredes történetének Vas megyei eseményeit, jellegzetességeit ragadja meg. A sokszínű, élményközpontú kiállítás megvalósításával a levéltár és az egyházközség arra vállalkozik, hogy egy hiánypótló rendezvénnyel gazdagítsa a Reformáció 500 emlékévhez kapcsolódó városi és megyei programkínálatot.

Az újonnan feltárt ismeretanyagot is tartalmazó, enciklopédikus jellegű kiállítás történeti áttekintést kíván adni a reformáció megjelenésének és kibontakozásának Vas vármegyei emlékeiről. A közreműködő szakértők szisztematikus kutatómunkája nyomán olyan érdekes dokumentumok és tárgyak (iratok, pecsétek, tervrajzok, liturgikus eszközök és öltözetek, könyvek, képek, épületmakett) kerülnek bemutatásra, amelyek többségét eddig még nem láthatta a nagyközönség. A tárlat főbb egységei a „templomok–iskolák–nyomdák–családok” tematika köré szerveződnek, tekintettel arra, hogy az igehirdető helyek, a tanintézetek, könyvnyomtató műhelyek és a nevezetes protestáns családok egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszottak a keresztény vallás megújításában, a reformáció terjedésében.

A szervezők törekvése, hogy a program egyszerre tudjon megfelelni a szakmai igényesség kívánalmainak, és a nagyközönség elvárásainak. A kiállítás ezért azon túl, hogy korszerű információkkal és tudásanyaggal szolgál, látvány-, illetve élményszerűségben is újat hoz, és a látogatók részéről nem csupán a passzív befogadásra épít, hanem lehetőséget biztosít az interaktív ismeretszerzésre.

A rendezvény szervezőinek célja a reformáció történetének, az evangélikus és a református felekezetek értékeinek bemutatása, társadalmi megismertetése. A széles körű összefogással megvalósuló tárlat nem csupán tudományos és közművelődési célokat szolgál, hanem közösségépítő hatást is kifejtve előmozdíthatja a felekezetek közötti megértés, párbeszéd ügyét is.

Utolsó frissítés
2017.10.25.