Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
4024 Debrecen, Vármegyeháza u. 1/B.
Telefon: 
+36 52 503 296
Nyitva tartás: 
H-P: 8:00-15:30
Reformációs projekt koordinátora
Szendiné Orvos Erzsébet
szendine@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 Október
 

Projekteredmény: Hit, hajdúk, hagyományok – beszámoló „A reformáció hatása a Hajdúságban” c. konferenciáról

Zászlótartó hajdúvitéz, I. Rákóczi György korabeli zsoltároskönyv és Báthori Gábor hajdúletelepítő-oklevele. A Hajdúböszörményi Városháza Báthory-termébe belépők számára ezek láttán már első pillantásra is rendhagyónak, különlegesnek ígérkezett az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára által megszervezett, „A reformáció hatása a Hajdúságban” címet viselő tudományos konferencia, melyre 2017. szeptember 11-én került sor a hajdúböszörményi Város Napja programsorozat keretében.
Projekteredmény: Hit, hajdúk, hagyományok – beszámoló „A reformáció hatása a Hajdúságban” c. konferenciáról

A Magyar Nemzeti Levéltár „Reformáció MNL” projektjének támogatásával megvalósult rendezvény és a Hajdúsági Múzeum partnerségével megvalósult időszaki kiállítás a református egyház és Hajdúböszörmény közös történetének aspektusait vizsgálta. Varjasi Imre (MNL HBML, fióklevéltár-vezető) köszöntője, majd Kiss Attila polgármester üdvözlő szavai után a rendezvény első előadója, Lomentné Szopkó Tünde (Bocskai téri Református Egyházközség, lelkipásztor) a reformáció gyökereit és jövőjét gondolta végig. Véleménye szerint a vallási megújhodási mozgalom – melynek jelentősége leginkább az anyanyelviség és az olvasni tudás terjesztésében, ezáltal  a hívők Isten felé közelítésében lelhető fel – ma sem zárult le teljesen: minden nemzedéknek kötelessége megtartania elődei hagyományait, és az új generációknak igyekezniük kell meghaladniuk a múlt eredményeit, alkalmazkodva az új korok kihívásaihoz.

A közönség számára képekkel és filmbejátszásokkal szemléltetett előadásában Szendiné dr. Orvos Erzsébet (MNL HBML, igazgató) a hajdúvárosok református templomainak építéstörténetét vázolta fel. A templomok alkotórészeit és azok funkcióit részletesen ismertető előadás a torony, a harangok, az óra, a belső tér és a kazettás mennyezetek, az orgona és az úrasztali felszerelések példáján keresztül mutatta be, hogyan alakult és változott a reformáció következtében „Isten háza, ember vára”.

 

Utolsó frissítés
2017.10.09.