Elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 
8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 3.
Telefon: 
+36 92 510 030
Reformációs projekt koordinátora
Őriné Bilkei Irén
orine.bilkei.iren@mnl.gov.hu

Reformáció a magyar kultúrában

Eseménynaptár

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
2017 Október
 

Vissza a forrásokhoz vándorkiállítás zalaegerszegi megnyitója

A Magyar Nemzeti Levéltár reprezentatív vándorkiállítással emlékezik meg a reformáció elindulásának 500. évfordulójáról. A cím utal egyrészt Luther Mártonnak, a reformáció elindítójának szándékára, másrészt az ezt a folyamatot bemutató levéltári forrásokra.
Vissza a forrásokhoz vándorkiállítás zalaegerszegi megnyitója

A kiállítás ez év márciusában Székesfehérvárról indult útjára a MNL megyei intézményeiben, a zalai megnyitóra 2017. október 5-én került sor  a Zalaegerszegi Református Egyházközség Kálvin Termében.

A megnyitón összegyűlt szép számú érdeklődőt elsőként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg MJV polgármestere köszöntötte, majd a házigazda Hodánics Péter református,  ill. Zsugyel Kornél evangélikus lelkipásztorok nyitották meg a tárlatot. Ezután Bilkei Irén, a Zala Megyei Levéltár főlevéltárosa tartott szakmai bemutatót.

A kiállítás, amely 2 éves forrásfeltáró kutatómunka eredményeiből ad bőséges válogatást, 20 tematikus molinón mutatja be azokat a reformációra vonatkozó forrásokat, amelyek a Magyar Nemzeti Levéltár 21 tagintézményében – köztük a Zala Megyei Levéltárban – találhatók.

 

A molinókon többek között a reformáció magyarországi elterjedéséről, a vallásügy törvényi szabályozásának folyamatáról, a felekezeti ellentétekről, templomokról, az új hit elterjedésében annyira fontos iskolákról, nyomdákról. Láthatók dokumentumok és fotók a reformációnak a gazdaságra, a társadalomra valamint a kultúrára és a művészetekre gyakorolt hatásáról. A Zala Megyei Levéltár itt szereplő dokumentumai közül említésre méltó az Alsólendvai Bánffy család nyomdászát, Hofhalter Rudolfot 1574-ben említő királyi levél, a balatonfüredi református gyülekezetnél 1824-ben az új énekeskönyv bevezetésével kapcsolatban kitört konfliktus jegyzőkönyve vagy az 1874-ben létesített, a protestáns tanítók és lelkészek családjait segítő Zalai Magtár Egylet alapszabálya.

A kiállításon a protestáns egyházak Sola Scriptura (= Csak a Szentírás) gondolatához kapcsolódva egy kis válogatást láthatnak az érdeklődők különböző kiadású Bibliákból.

 

A kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Reformációs projektjének keretében a kormány által létrehozott Reformációs Emlékbizottság anyagi támogatásával jött létre.

 

A Zalamedia tudósítása a megnyitóról

 

Utolsó frissítés
2017.10.23.